Radyatörlerin Vanalarını Kısmak Tasarruf Sağlar Mı?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Bilindiği üzere neredeyse her kış ayında doğal gaz tüketimi ile ilgili yüksek miktarlarda gelen faturaların önüne geçebilmek için kimi tedbirler alınır. Bu tedbirlerin bazıları halk tarafından doğru bilinirken kimilerinin ise yanlış olduğu ortaya çıkmıştır.

Kombilerde suya bağlı olarak bir devir daim işlemi vardır. Devir daim pompasının sağlıklı çalışması için en az üç radyatön doğu bir şekilde çalışması gerekir. Bu radyatörler yılın belirli zamanlarında radyatör temizliği yapılmalıdır.

Bazı odalar kapatılabilir fakat sadece bir tanesi çalışacak şekilde radyatörlerin tamamı kapatılmamalıdır. Daha az petek kullanımında, diğer odalar ısınmayacağı gibi bu durumda kombi kullanmanın ise pek bir anlamının olmadığı ortaya çıkacaktır.

Yılın belirli periyotlarında petek temizleme ustaları tarafından radyatör temizliği yapılmalıdır. Radyatör temizliği yapılmış iyi bir peteğin 7 litre su alması beklenirken tavsiye edilen ısı döngüsünün sağlanması için toplamda 3 radyatör kapsamında 25 litreye kadar su alması beklenir.

Beklenen su dolaşımının olmaması halinde radyatör temizliği veya bakımı uzman olan biri tarafından yapılmalıdır. Radyatör temizliği yapılırken kulanılacak makinenin, radyatör temizleme kimyasalının, her şeyden önemlisi ise işi yapacak olan kişinin radyatör temizleme ustası olması tavsiye edilir.

Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.

Böylelikle tüm petekleri tam performanslı biçimde kullanabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz. Peki reglaj nedir? Nasıl gerçekleştirilir?

Reglaj ayarı nasıl yapılır?

Kalorifer peteklerinin sistemle bağlantısının başlangıcı, kombiyi takip edecek borunun üzerinde kısmı olarak ek alınarak gerçekleştirilir. Yapılacak bu sırlama genel itibariyle uzak petekten itibaren başlanarak hizalı olabilecek şekilde yakın peteğe kadar devam edilir. 

Kombiye yakın olacak petek dikkate alınarak tamamen kapatılarak, açma yönü kısmında yarım tur olabilecek şekilde vanası açılır. Bu durumda üst vanasının açık olmasına dikkat edilirken alt vanası için bu ayar yapılması yeterli olacaktır. 

Bu işlem kombiden uzaklaştıkça bir önceki peteğe istinaden biraz daha açılarak bu işlem devam edilmelidir.  Kombiden uzakta olan en son peteğin ise tamamen açılması bahsi geçen reglaj ayarı için önemlidir.

Reglaj Ayarı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Peteklere gidecek su miktarına bağlı olarak yaşanan ivme düşüşü kombiden en sona doğru radyatörlerin alt kısmında soğukluk meydana gelebilmektedir.  Bu problemin önüne geçebilmek için aşağıda sırasıyla ifade edilen adımlar takip edilmelidir.

Kombiye yakın olan peteklerin alt vanalarında az miktarda açarken sona doğru hatta en son petekte ise tamamen açılır. Bu durumda termostatik vanaların kullanımı ise uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Termostatik vana nedir öğrenmek için buraya tıklayınız.

Reglaj ayarı için kısaca yapılması gerekenler nelerdir?

 İşlemin yapılacağı evde yer alan bütün peteklerin üst vanalarının kapatılmalıdır.

·Kombiye en yakın olan  petekten itibaren başlanarak en uzak peteğe kadar toplamda kaç adet petek varsa 1 den itibaren başlanarak rakamlar verilmelidir.

·En çok ısınan peteğin 1 numaralı petek olacağını varsayarsak altta yer alan vanasını tamamen kapattıktan sonra yarım tur olabilecek şekilde açılmadır.

·Aynı şekilde bu işlemi ( alttaki vanasını kapatarak bu defa 1 tur açılmalıdır) yapılmalı

·Bu işlem en son bir önceki peteğe kadar uygulanarak vana açma işlemi artırarak devam edilmelidir.

·Son olarak kombiye en uzak olan peteğin altında yer alan vana tamamen açılmalıdır.

Yapılacak işlem bu şekilde tamamlanmış olur.

Reglaj ayarı başta olmak üzere radyatörlere ilişkin yapılacak tüm temizlik, bakım ve düzenlemele işlemlerini mutlaka bir profesyonele yaptırmanız tavsiye dilir. Reglaj ayarı öncesinde ise mutlaka radyatör temizliği yapılmalıdır.

Radyatör temizliği nasıl yapılır öğrenmek için buraya tıklayınız.

Radyatör Temizliğini İşin Profesyoneline Bırakın!

Yapılacak radyatör temizliğinde kullanılacak ekip aletlerin yanında radyatör temizleme makinesi ve radyatör temizleme kimyasalı oldukça önemlidir. Önemli olan bir diğer husus ise işi yapacak kişinin belirli bir bilgi birikime sahip olmasıdır.

Belirli bir işi yaptıktan sonra beceri anlamında el kabiliyetinin olması ekipmanların sırasıyla kullanması, radyatör temizleme makinesinden uygun basıncı vermesi sonrasında çamur ve birikintilerin dışarıya çıkartılması, işi bilen bir usta ile sağlanabilir.

Kullanılacak kimyasal maddelerin radyatörü aşındırmaması ihtiyaç duyulan dozda kullanımının sağlanması ancak radyatör temizleme ustaları tarafından gerçekleştirilebilir.

Bu durumda işte kullanılacak kimyasal maddenin yanı sıra ilgili ekipmanların sağlanması ötesinde bu işi yapacak kişinin de iş tecrübesi, konuya ilişkin bilgi birikimine sahip olması beklenir.

Petek temizleme makinası modelleri hangileridir? Temel özellikleri nelerdir?

Suyun pompalandığı hız yüksek olsa da radyatör temizleme makinaları oldukça düşük basınçlıdır. Basıncın düşük olması işlemin yapılacağı tesisatın herhangi bir zarar görmesini engeller.

İşlemin yapılacağı tesisatta kullanılacak yüksek basınçlı makinaların ise tesisattaki gevşek bağlantı yerlerini ve zayıf noktaları daha fazla şişirebilir ve kırılmasına neden olabilir. Bu durumun böyle devam etmesi ise tesisatın bir bütün olarak patlamasına ve hatta bozulmasına kadar varabilir.

Radyatör temizleme makineleriyle yapılan işlemler hem kolay hem de basittir. Kolay ve basit olması herkes tarafından yapılabileceği anlamına gelememektedir. Radyatör temizleme makineleri 2 ile 6 bar basın arasında dakikada genellikle 60 litre su atabilen 2500 watt ısıcılı çift yönlü veya tek yönlü olan makineleri mevcuttur.

Bu makinelerin bilindik modelleri genellikle 4 bar basınçlı ve dakikada yaklaşık 60 litre su atabilecek güce sahiptir. Daha önce radyatör makine kullanımı deneyimine sahip biri tarafından yapılması daha isabetli olacaktır.

Yapılacak işlemin deneyimli biri tarafından yapılması sayesinde radyatörler yerinde, sökmek zorunda kalmadan tesisat borularıyla beraber temizlenmesi sağlanır.  Bu durumda yapılacak ufak işlemler sayesinde hem uzun vadede tasarruf sağlarken hem de ısınma sistemin de maksimum verim alınmış olur.

Radyatör Temizleme Kimyasalı Ne İşe Yarar?

Radyatör temizleme işlemi ortalama bir dairede ortalama 6 adet radyatör olduğu düşünülerek toplam metrajı 8-11 metre arası olabilecek şekilde radyatör temizlenmesi kimyasal ilaç ve basınçlı makine ile ortalama 60 -120 dakika arasında devam etmektedir.

Radyatör temizliğinde kullanılacak temizlik kimyasalı kaliteli kimyasallardan seçilmelidir. Aksi halde tesisatta tam olarak durulanamadığında zarar verebilir.

Kalorifer petek temizliği için kullanılacak kimyasal miktarı genellikle 1/100 şeklindedir. Yani 1 litre kimyasala karşın 100 litre suyla seyreltilmesi gerekir. Standart bir dairenin temizliğinde 1 litre kimyasal yeterlidir.

Radyatör Temizliğini Neden Önemlidir?

Radyatör temizliği tasarruf başta olmak üzere daha konforlu bir ısınmaya sahip olmanızı sağlar. Peki, radyatör temizliği neden önemlidir;

    Kullanılan kombi düşük derecelerde çalıştırılmasına istinaden yüksek ısı elde edilir.

    Evde kullanılan bütün radyatörlerden ihtiyaç duyulan ısı sağlanmış olur.

    Evin en uzak köşesinde yer alan radyatörün dahi istenilen seviye de ısındığı görülecektir.

    Doğalgaz da meydana gelen aşırı tüketim azalırken faturalarda ise tasarruf sağlanmış olur.

    Kombide yer alan pompanın daha az çalışmasına bağlı olarak uzun ömürlü olur.

Yakıt tasarrufu ve tesisat sağlığı için mutlaka radyatörler temizliği ve reglaj ayarı yapılmasını öneriyoruz. Umarım bu makalemiz faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak bize iletiniz.

 

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ