Radyatör Temizliği Nasıl yapılır?
6 yıl önce
Radyatörlerinizi en son ne zaman temizlettiniz? Radyatörünüz çamurla dolu mu? Radyatörlerinizin üst kısmı sıcak, alt kısmı soğuk mu?
Doğalgaz faturalarınız geçmiş yıllardan daha fazla mı geliyor? Verimli bir şekilde ısınamıyor musunuz?
Yada komşunuz 150 TL fatura ödüyorken, siz 250 TL mi fatura ödüyorsunuz?O halde radyatör temizliği vakti geldi!
Radyatörlerin içinde sıcaklık ve suyla birlikte zamanla çamur, kireç, yosun, hışır tarzında balçığa benzeyen bir birikinti oluşur.
Birikinti peteklerini ve tesisatın dibinde çamurlu bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, sıcak suyun radyatör ve tesisatta rahat dolaşmasını engeller.
Sıcaklığı iletmez. Dolayısıyla daha çok yakıt tüketir fakat tükettiğiniz yakıtın yarısından randıman alamaz.
Gerek toplu konutlarda gerekse bireysel konutlarda periyodik olarak radyatör temizliği yapılmalıdır. 2 yılda bir yaptırılacak radyatör temizleme işlemi ile %30’a varan yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Bu makalemizde radyatör temizliği nasıl yapılır sizler için anlatmaya çalışacağız
Radyatör Temizliği Nasıl Yaptırılır?
Bireysel bir konutunuz varsa en ideal çözüm bir profesyonel bir tesisat temizleme ustasından yardım alabilirsiniz. Tesisat temizleme ustaları sizin için radyatörlerinizi temizleyebilir.
Kombi bakımı yapabilir. Radyatör temizleme makinaları düşük basınçlıdır ancak suyun pompalandığı hız çok yüksektir. Bu durum tesisatınıza herhangi bir zarar gelmesini önler. Bazı makinaların basıncı çok yüksektir.
Basınç çok yüksekse, tesisatınızdaki zayıf noktalar veya gevşek bağlantılar şişebilir ve kırılabilir, bu da tesisatınızın bozulmasına ve patlamasına neden olabilir.
Radyatör temizleme makineleriyle yapılan işlemler genelde basit işlemlerdir. Radyatörleri yerinden sökmek zorunda kalmazsınız.
Eviniz kirlenmez. Tesisat boruları da radyatörlerinizle birlikte temizlenir. Bir masraf gibi görünse de, merkezi ısıtma sisteminizin verimliliğini artırarak uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar.
Tesisatçılar ayrıca uzun vadede tortu birikimini en aza indirmek için ısıtma sisteminize bir sistem temizleme ve koruma kimyasalı koyacaktır.
Evde Radyatör Temizliği Nasıl Yapılır?
Sadece bir radyatör kirliyse, kendiniz temizlemek isteyebilirsiniz. Bu size masraf çıkartmasa bile, zorlu bir iş olabilir ve merkezi ısıtma sisteminizin başka bir yerinde çamur olabileceğinden yeterli bir temizlik yapmış olmazsınız.
- Merkezi ısıtma sisteminizi kapatın ve birkaç saat, radyatörler soğuyuncaya kadar kapalı kalsın. Radyatörler, ciddi yanmalara neden olabilecek sıcak su ile doludur.
- Radyatörleri söktükten sonra dışarı akacak kirli suları toplamak için radyatörün etrafına eski havlular ve kovalar koyun.
- Radyatörün her iki ucundaki vanaları kapatın. Termostatik radyatör vanasını (sıcaklık kontrol vanası) ellerinizle çevirebilmelisiniz, ancak çıkarılabilir plastik bir kapağa sahip olacak diğer vanayı (kilit vanası) açmak için bir anahtar kullanmanız gerekebilir.
- Radyatör vanasını radyatöre bağlayan somunları gevşetin. Ardından, bir radyatör anahtarı kullanarak tahliye vanasını açın. Bu vanadan akacak kirli su damlaları için hazır olun!
- Kilit valfi üzerindeki somunu çevirin. Bu, radyatörü duvardan çıkarmanızı sağlar.
- Radyatörü dışarı veya banyoyu götürün. Kirli su temizleyicinizi unutmayın. Radyatörün etrafına taşırken havlu veya plastik torbalar koymanız gerekebilir. Radyatörün çok ağır olması durumunda size yardım etmesi için bir arkadaşınızdan yardım alın.
- Valf çıkışlarına bir hortum veya duş çıkışı takın ve radyatörü temiz suyla yıkayın. Bu, çamurlaşmayı temizleyebilir, ancak profesyonel bir petek temizleme makinesi kadar temizlemeyecektir.
- Ardından radyatörü merkezi ısıtma sistemine tekrar bağlayın.
- Peteklere su basıp, havasını alın.
Radyatörler Yeterince Isınmıyor!
Radyatör temizliği yaptınız ve hala radyatörler yeterince ısınmıyorsa muhtemelen tesisatta ya da kazan da da problem olabilir. İşler daha kötüye girmeden bir profesyonele başvurun.
Muhtemelen hattınızda bir tıkanıklık olabilir. Tesisat borularında biriken pis su radyatörlere dağılmış olabilir. Radyatörleri yerine bağlarken sağlıklı bağlayamamış olabilirsiniz.
Kampa makina ve kimyasallarını kullanan radyatör temizleme ustalarımız Edirne’den Van’a kadar tüm Türkiye geneli hizmet vermektedir. İşinizi amatörlere bırakmayınız.
Radyatör temizliği nasıl yapılır anlatmaya çalıştım.
Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak diğer arkadaşlarımızında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.
Deneyim ve önerilerizi yorum yaparak iletmenizi rica ederim.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
YORUMLAR
YORUM YAZ