Kombi Değişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kombi değişiminde dikkat edilmesi gerekenleri senin için yazdık.

Kombi değişimi pek çok ev sahibi için korkutucu olmuştur. Maliyet, işçilik, proje çizimi gibi sebeplerle kombi değişimi sürekli olarak ertelenmektedir.

Fakat eski kombi ve kalorifer peteklerini değiştirme vakti geldiğinde, ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir yenileme yaparken tesisat sistemine de el atmanız gerekebilir.  

Bu yazıda, tüm ısıtma sistemini değiştirmenin avantaj ve dezavantajlarına, gerekip gerekmediğine bakacağız.

Radyatörler Neden Değiştirilmelidir?

Yeni bir kombi satın almaya ve ısıtma sisteminizi değiştirmeye karar verdiyseniz , radyatörleri aynı anda değiştirmeyi düşünmeniz mantıklı olacaktır.  Çünkü her ikisini ayrı ayrı değiştirmek hem zahmetli hem de maliyetlidir.

Kombi ile radyatör değişimi neden birlikte yapılır bir bakalım. Ayrıca "radyatör nasıl değiştirilir?" merak ediyorsanız tıklayınız.

Radyatör Verimliliği

Tüm radyatör çeşitlerinin, radyatör verimliliği aynıdır gibi düşünebilirsiniz  ancak yanılıyorsunuz.

Modern radyatörler, 2000 yıllarındaki emsallerinden % 50 daha verimli olabilirler. Bu artan verimlilik, yakıt faturalarında bir azalmaya yol açar, bu da yeni radyatörlerinizin sonunda kendileri için para ödeyeceği anlamına gelir.

Modern radyatörler ayrıca, daha az su kullanırken daha fazla radyatör yüzey alanına temas eden sıcak su ile suyu daha verimli bir şekilde kanalize eder.

Tesisat Kirliliği

Zamanla, ısıtma sisteminizdeki metal borular ve radyatörler paslanabilir, bu pas sisteminizden geçen su ile toplanır ve kombinin pislik tutucusundan geri  döner.

Sıcaklıkla birlikte meydana gelen bakteri plağı, çamur, hışır, pas gibi istenmeyen birikintiler oluşturur. Bu birikintilere korezyon denir. Tesisat kirliliği giderilmediği sürece ısıtma sisteminiz yeterince verimli olmayacak, yakıt maliyetleriniz artacaktır.

Eski radyatörlerde korezyon görmek mümkündür. Bu durum ısıstma sisteminin verimsizliğine yol açmaktadır.

Radyatör temizleme makinası ve radyatör temizleme kimyasalları ile tesisat temizleme yapılabilir.

Yine de 15-20 yıl önce alınmış döküm gövdeli kalorifer petekleri sudan dolayı iç yüzeylerde paslanmalara sebep olacağı için değiştirilmesi önerilmektedir.

Modern Tasarım Radyatör Modelleri

Modern Radyatör

Radyatörlerin ev estetiğinin tamamen işlevsel bir parçası olduğu günler geride kaldı. Modern radyatörler, hiç olmadığı kadar geniş bir stil ve boyut yelpazesine sahip şık bir odanın odak noktası olabilir.

Kombi yeniliyorsanız, sadece yeni bir radyatörle verimliliği artırmakla kalmaz, aynı zamanda modern tasarım radyatör modelleri ile ev dekorunuzu da iyileştirebilirsiniz .

Boru Tesisatı Neden Değiştirilmelidir?

Isıtma Sistem Tesisatı

ısıtma sisteminize tam bir revizyon yapmayı düşünüyorsanız ve merkezi ısıtma boru tesisatının yanı sıra kombi ve radyatörlerin de değiştirilmesi gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır.

  • Borularda her hangi bir sızıntı var mı?
  • Borular demir boru mu?
  • Kaç yıl önce döşenmiş?

Sisteminizde, kombi veya boru tesisatında bir sızıntı olabilir. Kombi ve boru hattını, gözle görülür herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Ardından, radyatörün etrafındaki boru tesisatını kontrol edin. Sızan bir radyatör de kombinin verimsizliğine neden olabilir.

Diğer yandan özellikşe  demir borular daha kolay paslandığından eskidikçe verimsizleşecektir. Aynı zamanda yeni alınan kombinin de kısa sürede bozulmasına, tesisatta tıkanıklıklara sebep olacaktır.

Düzensiz Isı Dağılımı

Borunuza kazandan su çok sıcak geliyorsa, ancak radyatör sıcaklığı o kadar sıcak değilse, o zaman bir yerlerde korozyon birikmiş veya sızıntısı olabileceğinden boru tesisatınızı değiştirilmelidir.

Paslanmaz çelik borular oldukça nadir olmasına rağmen, bazı eski evlerde halen kullanılan bakır borular yerine bulunabilir. Paslanmaz çelik, korozyon oluşumuna daha yatkındır. Paslanmaz çelik borular yerine PVC plastik borular kullanılabilir.

Kombi ve Kalorifer Tesisat Masrafı

Kombi ve kalorifer değişim masrafları değişim kararını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Kombinin çeşidi, radyatörlerin metrajı ve tasarımı, tesisat boruları ve işçilik tercihinize göre değişkenlik gösterecektir.

Minimum bütçelerle kombi ve kalorifer tesisatınızı değiştirebileceğiniz gibi bir araba parasına da mal edebilirsiniz. Kombi fiyatları ve tesisat borusu fiyatları üç aşağı beş yukarı marka model muadillerine göre birbirine benzeyebilir.

Fakat özel tasarım radyatör fiyatları birbirinden  oldukça bağımsızdır.

Her ne kadar bu fiyatlar gözünüzü korkutsa bile uzun vade de enerji tasarrufu ve olası kazalarında önleneceğini düşünerek kendini amorti edecektir.

Kombiler ortalama olarak her 10-15 yılda bir değiştirilirken, radyatörler genellikle 'bozulmadığı' için göz ardı edilir, ancak düşük performans gösterebilirler.

Son 10-15 yılda değiştirilmemiş radyatörler, iç korozyon ve tortu birikintileri, verimliliği engeller ve ısıtma sisteminizi zor. Eğer kalorifer petekleri ve tesisat boruları değiştirilmeyecekse mutlaka Tesisat Temizliği yaptırılmalıdır. Tesisat temizliği için püf noktalar için tıklayın.

Bir süredir yeni radyatörlere bakmadıysanız, tasarımların ne kadar çekici olabileceğini ve ne kadar farklı stillerin mevcut olduğunu görünce şaşıracaksınız. Beyaz blok radyatörlerin günleri geride kaldı, artık odanızın tarzını aktif olarak tamamlayacak bir radyatör seçebilirsiniz.

Açıkçası, maliyetler göz önüne alındığında , radyatörlerve kombinin aynı zamanda değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar vermede zorlanabilirsiniz.

Büyük bir harcama yapmadan önce, radyatörlerin performansıyla ilgili herhangi bir sorunu gidermeyi düşünmek daha ekonomik olacaktır.

Isıtma boru tesisatı kombi ile ilgili bir soruna neden oluyorsa veya herhangi bir boru sızıntısı varsa, değiştirmenizi tavsiye ederiz. Aksi halde karşınıza daha büyük problemler çıkacaktır.

Hala değiştirip değiştirmeme konusunda hala emin değilseniz ve ek bir tavsiyeye ihtiyacınız varsa daima bir tesisatçı ile iletişime geçin.

Kombi değişiminde dikkat edilmesi gerekenler anlatmaya çalıştım.

Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak diğer arkadaşlarımızında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Deneyim ve önerilerizi yorum yaparak iletmenizi rica ederim.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ