Tesisat Temizliği İçin Püf Noktalar

Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır

Temizlik alışkanlıklarımızdan, sağlığımıza kadar her alanda suya ihtiyacımız vardır. Su hayattır. İnsanlar çağlar boyunca suyu kullanmak için çeşitli kanallar ve tesisat sistemleri geliştirmiştir. 

Tesisat, vücudumuzdaki damarlar gibidir. Yaşam alanlarımızda, iş yerlerimizde suyu ihtiyaç duyduğumuz her alana taşımak için büyük öneme sahiptir. Tesisatlarda tıpkı damarlarımız gibi zamanla birikintiler oluşturarak sistemi yavaşça boğan pıhtılar oluşturur.

Bu nedenle tesisatların temizlik ve bakımı hayati önem taşır. Özellikle sıcak suyun kullanıldığı ısıtma sistemleri için tesisat temizliği hakkında ip uçlarını bu makalemizde anlatacağız.

Tesisat Temizliği

Tesisatın Kirlendiğini Nasıl Anlarım?

Ev ve iş yerlerinizi son zamanlarda biraz daha zor ısındığını hissettiniz mi? Peteklerin üst kısmı sıcakken alt tarafı soğuk mu?

Bu, evinizin içindeki tesisatın kirlendiği anlamına gelir. Çamur, hışır, kireç ve pas gibi birikintilerden kaynaklanan korezyon meydana gelmiştir.

Müdahale edilmediğinde, bu korezyon ısıtma tesisatındaki suyun akışını engellemeye devam edecektir.

Kullandığınız yakıt miktarı artacak, faturalarınız kabarık gelecektir. Aynı zamanda tüm tesisatınız olası bir tehlike ile karşı karşıyadır.

Korezyon ve Çamur Neden Oluşur?

Bir ısıtma sistemi ilk kez monte edildiğinde, korozyon olasılığını en aza indirgemek için içinden tesisat temizliği gerekir. Temizlendikten sonra koruma amaçlı sistem koruma kimyasalı eklenmelidir.

Mevcut kullanılan tesisatlarda da suda bulunan oksijen ısıtıldıkça salınabilir ve bu çelik bileşenlerin korozyonuna neden olur.

İlk dolumda, sudan salınan bir miktar oksijen olacaktır, oksijen metali paslandırır. Bu paslanma işlemi ayrıca çamurun sistemde birikmesine neden olur.

Düzenli olarak sisteme giren havanın da benzer bir etkisi olacaktır. STesisat içerisinde zamanla durağanlaşan su kireçlenme eğilimi gösterir.

Kireç ve pas bir çöküntü oluşturarak tesisata salınır.

Korezyonlu Tesisat

Sistemde sıcak su kullanılmaya başlandığında, canlı mikro organizmalar, yosun ve çamurun birleşimi ile balçık kıvamında bir korezyon oluştuğu görülür.

Bu balçık kireç, pas ve hışırla birleşerek yoğun kıvamlı bir çöküntü oluşturur. Bu durum verimi azaltabileceği gibi erken sistem arızalarına yol açabilir.

Tesisat temizliği yapılarak sistemin verimliliği ilk günkü gibi korunabilir.

Neden Tesisat Temizliği Yaptırmalıyım?

  • Daha hızlı ısınan bir sistem
  • Daha az yakıt maliyeti
  • Daha dengeli ısı dağılımı
  • Daha uzun ömürlü kullanım

Tesisat temizliği yapmak/yaptırmak çok az çaba ile çok büyük avantajlar sunar. Tesisatın kirliği hakkında karasız kaldıysanız eğer peteklerin havasını aldığınız suyu kontrol edin.

  • Açık: Açık renkli bir su geliyorsa daha temizlik için daha vakti var demektir.
  • Hafif kahverengi: Çamur birikmeye başlıyor. Yıkamak için ideal bir zaman.
  • Çok koyu kahverengi: Acilen önlem almalı en kısa sürede temizlik yapmalısın.

Tesisat Temizliği Nasıl Yapılır?

Önce Karar Ver

Tesisat temizliğini kim yapacak? Eğer kendi konutunsa, kendin temizlemek isteyebilirsiniz. Fakat olası riskleri de göz önüne almanız gerekir. Evde tesisat temizliği için bir önceki makalemize bakınız.

Fakat kiracıysanız olası riskleri en aza indirmek için işinin ehli bir tesisat ustası ile iletişime geçmenizi öneririm.

Toplu konutta oturuyorsanız da merkezi sistem temizliği için yöneticinize başvurmalısınız.

Biz bu makalemizde bir ustayla çalışabileceğinizi düşünerek tesisat temizliği nasıl yapılır sizlere bunu anlatmaya çalışacağız. Tesisat temizleme makinesi ve tesisat temizleme kimyasallarla yapılacak olan temizlik için aklınızdaki sorulara ışık tutmasını ümit ediyoruz.

Tesisat Temizliği

Şuan Türkiye’de tesisat temizleme ücretleri 150 ₺ ile 250 ₺ arasında dairenin büyüklüğü, kullanılan kimyasalın niteliği gibi sebeplerle değişmektedir.

Tesisat temizleme makinesi ve kimyasal kullanmadan nitelikli bir temizlik yapmak mümkün değildir. Makine ve kimyasalsız temizlik anca pis suyu tahliye etmeniz anlamına gelmektedir.

Önemli olan içerideki korezyonu temizleyebilmektir. Fakat kullanılan makina ve kimyasallın niteliği tesisat için oldukça önemlidir.

Tesisat Temizleme Ustası Bulun!

Çağrı merkezimize gelen aramalardan, bunun aslında sizler için zor bir karar olduğunu anlayabiliyoruz.

Bir dalga gibi yayılan olumsuz düşünceler, süphe ve soru işaretleriyle tesisat temizliği yaptırıp yaptırmamak konusunda kararsız kalabiliyorsunuz. Doğru bilinen yanlışları sizin için cevapladık.

  • Tesisat temizleme makineleri komşunun tesisatını patlatmış,
  • 2 yıl önce yaptırdım, kombimi bozdular,
  • Kimyasal tesisata zarar veriyormuş,

başlıca soruduklarınızdan. Az önce de belirttiğimiz gibi önemli olan işinin ehli bir tesisat ustası, fonksiyonel bir tesisat temizleme makinesi ve doğru seçilmiş kimyasal.

Tesisat Temizliği Makinası

Uygun basınç ve debi (3-5 bar, 60 lt/dk) ile temizlik yapıldığında tesisat ne kadar tıkanık olursa olsun patlamaz.

Fakat piyasa yüksek basınçlı (8-10 bar) makineler bulunmaktadır. Bu makinelerde işlem yapıldığında tıkanık bölgede aşırı bir basınç olacağı için tesisat patlayabilir. Fakat burada ustanın işçiliği de oldukça önemli.

O yüzden işinin ehli tesisat temizleme ustalarından sizi haberdar ediyoruz. Tesisatı temizleteceğiniz ustaya mutlaka makinasının kaç bar da çalıştığını sorun.

  • Tesisat temizleme makineleri kombiyi bozmaz!

Yapılan ikinci büyük hata da kombiyi tesisat ile birlikte temizlemek. Kombinin içindeki eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas malzemeler devir daim sırasında korezyondan dolayı tıkanabilir.

Kombiyi tesisat temizleme makinesi değil korezyon bozmaktadır. O yüzden tesisat temizliği ayrı, kombi temizliği ayrı yapılmalıdır. 

Tesisat temizliği yapılırlen kombinizin gidiş ve dönüş vanalarının kapatıldığından emin olun. İşlem sonrasında kombi temizliğini ayrıca yaptırın.

  • Tesisat temizleme kimyasalı tesisata zarar vermez!

Tesisat temizliğinde en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kimyasalın etken maddesidir.

İnhilibitör etken maddeli tesisat temizleme kimyasalları tesisata zarar vermez. Bu etken madde 6-8 saate kadar koruma etkisi yaratarak metal ve plastik aksama zarar vermez. Sadece korezyon temizliği için formüle edilmiştir.

Fakat piyasa bulunan, ucuz porçöz, kireç çözücü tarzı kimyasallar ise asidik yapısından dolayı aşındırıcı niteliktedir. Bu kimyasallar plastik aksamı eritebilir, metal kısımlara zarar verebilir.

Kampa Tesisat Temizleme Kimyasalları İnhilibitör etken maddelidir. Mutlaka kullanılacak kimyasalın niteliğini sorun. Eğer inhilibitör yoksa o kimyasalla tesisatınızı temizletmeyin

Tesisat Temizliği Kimyasalı

Sizin için buradayız. Hizmet kalitemizi en üst seviyede tutmayı amaç edinip Kampa Tesisat Temizleme tesisat Ustaları ile Edirne’den Van’a kadar tüm Türkiye’ye hizmet vermeye devam ediyoruz. 

Tesisat temizliği önemli bir iştir. Profesyonel kadromuz ve işinin ehli ustalarımızla sende bu yıl tesisat temizliği için Kampa’yla iletişime geç.

NedenTesisat Temizliği Yaptırmalıyım

Tesisat temizliği için püf noktalar anlatmaya çalıştım.

Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak diğer arkadaşlarımızında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Deneyim ve önerilerizi yorum yaparak iletmenizi rica ederim.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ