Kalorifer Peteği, Radyatör Nasıl Değiştirilir?
6 yıl önce
Çalışmayan ya da dekorunuza uymayan radyatörleri kendiniz değiştirmek isteyebilirsiniz. Bu yazımda, kalorifer peteği, radyatör nasıl değiştirilir ve ısıtma sisteminizi hasara karşı korumak için ihtiyacınız olacak tüm bilgileri ele alacağım.
Lütfen Dikkat Ediniz!
Radyatör değişimi yapmak için tesisat bilginize güveniyorsanız okumaya devam edebilirsiniz. Aksi halde bir tesisatçı ile iletişime geçmenizi öneririz.
Radyatör Değişiminde Kullanılacak Malzemeler
Elbette her şeyden önce yeni bir radyatör ihtiyacınız var. Özellikle son zamanlarda dekoratif, renkli, aynalı ve tasarım radyatörlerle evinize şıklık katabilirsiniz.
· Yeni radyatör braketleri
· Leğen
· İngiliz anahtarı
· Bir matkap
· Duvar duvarları için çekiçli matkap veya iç duvarlar için matkaplı matkap
· Bir duvarcılık matkap ucu
· Su dökülmelerine karşı bez ve naylon nişamba
· Yardım edecek biri
· Teflon sargı
Radyatör Değişimi
Radyatör değişimi için en iyi yol, eski modelin sahip olduğu ölçülerde bir radyatör tercih etmektir
Farklı bir boyut ve şekilde yeni bir radyatör seçerseniz, (yatay radyatör yerine, dikey radyatör gibi) sistemi boşaltmanız ve borularda değişiklikler yapmanız gerekir.
Her ne kadar basit bir işlemmiş gibi görünse de; kalorifer peteği değişimi için tesisattaki tüm sıvıyı tahliye etmeniz, yeni borular için kanallar açmanız, boruları birbirine bağlayıp kurulumu tamamlamanız beklendiğinden daha zahmetlidir.
- Radyatör değişimi için ilk önce - merkezi ısıtma sistemini kapatın ve çıkarmak istediğiniz radyatörü her iki taraftan da kapatarak yalıtın.
- Vanayı artık çeviremeyinceye kadar saat yönünde çevirin eğer bir termostatik radyatör vanası varsa sıfırın sonuna kadar veya 'kapalı' konuma getirin. ( Radyatör vana çeşitleri ve özellikleri için bir önceki makalemize bakabilirsiniz.)Su akmaya başladığı zaman suyun akmasını önlemek için yıkama kabınızı vananın altına yerleştirin. İngiliz anahtarınızı tekrar kullanarak radyatörü vanaya bağlayan başlık somunlarından birini gevşetin.
- Vana gövdesini sağlam bir şekilde tutmak ve vananın boru hattını çevirip burkmasını önlemek için ikinci anahtar kullanmanız gerekebilir.
- Su akmaya başladığı zaman suyun akmasını önlemek için yıkama kabınızı vananın altına yerleştirin. İngiliz anahtarınızı tekrar kullanarak radyatörü vanaya bağlayan başlık somunlarından birini gevşetin.
- Vana gövdesini sağlam bir şekilde tutmak ve vananın boru hattını çevirip burkmasını önlemek için ikinci anahtar kullanmanız gerekebilir. Eski radyatörün üstündeki tahliye vanasını açını açarak suyu yavaşça boşaltın. Bazı döküm radyatörlerine sahip eski bir merkezi ısıtma sisteminiz varsa, içindeki sular kirli olabilir, bu nedenle dökülenleri bezle silmeye hazır olun. Su boşalıncaya kadar devam edin.
-
Radyatörü montaj braketlerinden kaldırın ve kalan suyu boşaltmak için eğin. Yerdeki braketler yeni stil radyatörünüze uymuyorsa, onları duvardan çıkarın ve yeni, daha uygun olanlarla değiştirin.
Bunu yapmak için duvara delik açmanız gerekirse, delmeye başlamadan önce dijital bir detektörle delmek istediğiniz yerin arkasını kontrol ettiğinizden emin olun.
İpucu: Bu noktada, yansıtıcı radyatör folyosunun yeni radyatörünüzün arkasındaki duvara takmak iyi bir fikir olabilir. Bu, ısıyı tekrar odaya yansıtarak evinizi ısıtma maliyetini azaltmanıza yardımcı olabilir.
-
İngiliz anahtarı kullanarak radyatör vanasını kolektörden dikkatlice eski radyatörden çıkarın. Konektörleri temizleyin, güvenli ve su geçirmez bir sızdırmazlık oluşturulduğundan emin olmak için teflon bant ile dişlerin etrafına 5 ila 10 kez sarın.
-
Konektörleri yeni radyatörünüze vidalayın, tamamen sıktıklarından emin olun ve ardından radyatörü duvara asın. Radyatör vanası bağlayın ve daha önce almış olduğunuz dönüş ölçümlerinin sayısını kullanarak sıfırlayın ve suyun radyatöre girmesine izin verin.
-
Bu noktada, havanın kaçmasını sağlamak ve radyatörü doldurmaya yardımcı olmak için radyatör tahliye vanasını hafifçe açmanız gerekir. Sadece su sıçramaya başladığında veya hava nipelinden kabarcık akmaya başladığında tekrar kapatın.
Tüm vanalarda ve bağlantılarda sızıntı olup olmadığını kontrol edin.
İşlem tamamsa radyatör değişimi başarı ile sonuçlanmış demektir. Duvarda güzel, parlak yeni bir radyatörünüz olmalı.
İpucu - Radyatör değişimi yaptıktan sonra, sistemdeki diğer tüm radyatörleri dolaştırıp hava almak iyi bir fikirdir, çünkü hava boru tesisatında hareket edebilir ve merkezi ısıtma sisteminde rahatsız edici sesler çıkarmasına neden olabilir.
Sadece bir radyatör değiştirmiş olsanız bile, tüm ısıtma sisteminizi temizleme ve korozyon önleyici olarak bilinen, sistem koruma kimyasalı eklemek iyi bir fikir olabilir.
Korozyon önleyici, ısıtma sistemine zarar gelmesini önler. Metale karşı sürekli hareket eden suyun olması, metalin paslanmasına neden olur; kaçınılmaz olarak sistemde çamur yaratır ve bazen sistemde tıkanıklar oluşturabilir.
Sistem ilk kurulduğunda inhibitör eklemek normaldir, ancak daha sonra da eklenebilir. Kazanınız, borularınız ve radyatörlerinizdeki malzemelerle uyumlu bir ürün kullanmanız çok önemlidir - bundan emin değilseniz kalifiye bir tesisatçıya danışın.
Bir radyatör değiştirildiğinde, korozyon önleyici sistemden kaybolacak, yani çamur ve korozyonun etkilerine karşı tamamen korunmayacaktır. Bu nedenle, radyatörü değiştirdikten sonra sistemin uygun şekilde doldurulmasını sağlamak çok önemlidir.
Ne kadar korozyon önleyici kullandığınız, evinizin büyüklüğüne ve sahip olduğunuz radyatör sayısına bağlıdır - bazı durumlarda birden fazla şişe önleyici gerekli olabilir, bu nedenle her zaman olduğu gibi üreticinin talimatlarına bakınız.
Kalorifer peteği nasıl değiştirilir anlatmaya çalıştım.
Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak diğer arkadaşlarımızında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Deneyim ve önerilerizi yorum yaparak iletmenizi rica ederim.
Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
ARZU GÜLER
Merhaba, çok güzel detaylı anlatmışsınız teşekkür ederim. Yalnız merkezi sistem ısıtma olan apartmanımızda yönetici ısıtma sitemini kapatmayı kabul etmiyor, yaz ayını beklemeliymişiz ama tadilat yapacağımız için 1 ay içinde değişikliği yapmamız gerekiyor. Konuyla ilgili mevzuat bilginiz varsa paylaşır mısınız, çok teşekkürler
5 yıl önce
kampadestek
Merhaba Arzu Hanım; https://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12084&MevzuatIliski=0 bağlantıdan mevzuata erişebilirsiniz. Yaşadığınız problem için üzgünüm fakat konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip değilim. Bir hukuk bürosundan destek almanızı öneririm.
5 yıl önce
Yorum Cevapla