Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Yerden Isıtma Sistemi

Mimari açıdan son derece faydalı bir ısınma sistemidir. Günümüzdeki mimari evlerde en çok tercih edilen ısınma sistemleri arasında yerden ısıtma sistemi gösterilmektedir.

Yeni yapılan mimarilerde pencere ve Fransız balkonlar ne kadar önemli ise ev dekorasyonlarında radyatörlerin ortadan kaldırılması ve ısının yerden sağlanması da o denli önem kazanmıştır.

Radyatörlerin iç duvarlara monte edilmesinin birtakım sakıncaları bulunmaktadır. Bunlar ev dekorasyonlarında oluşan sorunlar ve mobilyayı istenilen yerlere yerleştirilmemek olmuştur.

Bu sebeple hem dekorasyonun göze iyi görünmesi hem ev eşyalarının istenilen yere koyulması açısından ısının yerden sağlanması önemli hale getirmiştir.

Yerden ısıtma sisteminin avantajları nelerdir?

  • Yerden ısınmada borular şap altından geçerken, ev içinde görüntü kirliliğinin oluşmamasını sağlar
  • Yerden ısınma sisteminde ortamın havası kurumaz iken radyatörlü olan sistemler de ise ortam havası kurur
  • Yerden ısınma sisteminde borular zeminde geçerken evde istenilen eşyayı rahatlıkla istenilen yere koyma kolaylığı sağlar. Oysa ki radyatörlü sistemlerde mobilyanın radyatörlerin önünü kapatmaktadır.
  • Yerden ısınmalı sistemde ilk olarak ayaklar ısınırken, radyatörlü ısınma sisteminde ise radyatörlerin hizasında ısınma başlar zemin ise en son ısınır. Bu durumda ayaklar soğuk kalmış ve dolayısıyla çabuk ısınma sağlanmamı olur. 
  • Çok az enerji ile çalışmasına istinaden büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
  • Enerji olarak diğer enerji kaynakları ile uyumludur. 
  • Diğer ısınma türlerine karşın kaliteli malzemenin kullanımı sayesinde uzun ömürlü olur.

Peki, sayılan tüm bu avantajların yanında bir takım dezavantajlar oluşturuyor mu? İşte cevabı,

Yerden Isıtma Sistemi

Yerden ısıtma sisteminin dezavantajları nelerdir?

  • Yerden ısıtma sistemi maksimum 55-60 derece arasında çalışırken bu ısı değerlerinde boru içerisinde bakteri üremesi muhtemeldir. 
  • Radyatör ısınma sistemlerine göre bakımı daha sık yapılmalıdır.
  • Yerden ısıtma sistemi diğer ısıtma türlerine göre daha uzun sürede ortamın ısınmasını sağlar. Yaklaşık 4 ile 5 saat arasında ortamın ısısı istenilen seviyeye ulaşır. Öte yandan, kış dönemi boyunca kapatılmadan düşük ısı ile kullanımı sağlanmalıdır. 
  • Yerden ısınma sisteminde kış ayı boyunca yerle temas halinde olan eşyaların ısıya maruz kalabilir.

Yerden ısıtma sistem temizliği nasıl yapılır?

Yerden ısıtma sistemi 55-60 derece arasında çalışan bir sistem olmasına istinaden bakterilerin oldukça çok ürediği bir yer haline gelmektedir. Bunun sonucunda zamanla borularda tıkanmalar meydana gelirken ısınma sisteminde ise sorunlar oluşmaya başlar.

Tesisata bağlı ek pompaların çalışırlığının kontrol edilmesi faydalı olacaktır. Çünkü pompaların çarkları kırılmış veya kireç tortu döngüsü zorluyor olabilir.

Başka bir sorunsa kolektörde bulunan mevcut kirliliğin sistem içindeki suyun vanadan yavaş geçmesine neden olmasıdır. Söz konusu yavaşlama devri yavaşlatır.

Kolektörlerdeki suyun dönüşünde meydan gelen daralmalar karşı suyu en uygun yerden devir yapacağından dolayı tıkalı olan yerden oldukça yavaş geçer. Bu durumda tıkalı olabilecek vananın bağlı olduğu yerden ısının düşüşü meydan gelebilir. 

Bunu anlayabilmenin en pratik yolu ise yerden ısıtma temizliği yapmaktır. Radyatörlü ısınma sisteminde olan evlerde ısı 70 derecenin üzerine çıkması nedeniyle bakterilerin üremesi oldukça güçtür.

Zeminde ısınma sistemleri karmaşık olmayan oldukça basit bir yapıya sahip bir çıkış yine aynı zamanda bir giriş hortumundan oluşmaktadır. Kolektörlere bağlı olan bu hortumlar içinden geçen sıcak su önce zemini ısıtarak daha sonra ısıyı yukarıya vermeye başlar.

Önceden kombi tarafından ısıtılan su, kombi pompası yardımıyla tesisatın ana borularından geçerek kolektörlere doğrudan iletir. Kolektörlerin bu durumdaki görevi ısıyı eşit miktarda odalara dağıtmaktadır.

Yerden ısıtma sistemi döngüsü bu şekilde devam ederken radyatör temizliğine benzer bir şekilde yerden ısıtma sistem temizliği de yapılır. Radyatör sisteminde kullanılan Kampa Kompresörlü Petek Temizleme Makinası gibi benzer cihazlar kullanılarak boru içinde bekleyen kireç, su taşı gibi biriken maddeleri yüksek basınç kullanılarak yerden ısıtma temizliği yapılır.

Yerden ısıtma sisteminde hem ekonomik anlamda tasarruf yapmak hemde ısı anlamında tam verim sağlamak için genellikle her kışın başlangıcında ya da en fazla 2 yılda 1 kez profesyonel ekiple temizlik yapılmalıdır.

Bunun için kullanılacak ısıtma sitem temizleme makinesi Kampa Airflush  gibi güçlü basınçlı cihazlarla yapılması önerilir. 

Yerden Isıtma Sistemi

Neden Yerden Isıtma Hortumları Yıkanmalıdır?

Kalorifer tesisatlarının içinde zamanla döngü yapan su kireçlenmeler neden olabilir. Bu durum gittikçe ağırlaşarak kalorifer boruların çapında düşüşlere neden olurken aynı zamanda tıkanmalara neden olur. Yerden ısıtma sistemlerinde çamur şeklinde kirliliğe neden olabilmektedir.

Bu durumda yerden ısıtma sistemlerinde farklı görüşler kimyasal kullanmayı önerirken diğer bir görüş ise kullanılmaması yönündedir. Tabi ki en doğrusu mevcut yerden ısıtma sisteminizi işin uzmanı olan kişilere kontrol ettirerek bunu rahatlıkla öğrenilebilir.

Genellikle yıkama sonunda yerden ısıtma sisteminin ihtiyaç duyduğu miktarda hem koruma hem de temizleme ilaç kullanmaktır. 

Bu makalemde size yerden ısıtma sistemi hakkında genel bilgilere yer vermek istedim. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak iletebilir, faydalı bulduysanız sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ