Petek Temizliği Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Petek Temizliği

Bu makalemizde sizlere petek temizliği ve petek temizleme makinesi ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlatmaya çalıştık. Petek temizleme işlemi sırasında tesisatınızın sağlığı ve konfor alanınızı düşünerek bu bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kulaktan kulağa aktarılan bilgilerin çoğu tutarsız ve doğru değildir.Çağrı merkezimize gelen aramalardan derlediğimiz 7 yanlış detayı hadi birlikte inceleyelim.

#yanlış1

Makine basıncı ne kadar yüksek olursa petek temizliği o kadar güzel olur.

Yanlış. Önemli olan basınç ve debinin eş değer bir şekilde çalışmasıdır. Makine ne kadar basınçlı olursa olsun yeterince sıvı debisine sahip değilse içerideki kirliliği dışarı atamayacağı için güzel temizlik yapamazsınız.

#yanlış2

Bütün peteklerin vanaları açık temizlenmelidir.

Verimli bir tesisat temizliği için önemli olan tüm peteklerin eşit verimlilikle temizlenmesi ile sağlanır. Makinayı sisteme bağladığınızda tüm peteklerin vanaları açık olduğunda basınç ve debi en yakın petekten geri döneceği için uzakta kalan diğer petekler yeterince güzel temizlenmeyecektir. Dolayısıyla aç kapat yöntemiyle temizlik yapılarak tüm petekler eşit şekilde temizlenmesi gerekir.

#yanlış3

Kimyasal Sisteme Zarar Verir!

Evet, kimyasal zarar verir. Fakat Kampa tesisat temizleme kimyasalı sisteme zarar vermez! Çünkü Kampa petek temizleme kimyasallarımızda metal ve plastiğe zarar vermeyen koruyucu maddeler kullanılır. Kimyasalımız su ile nötrleştirebilir. Ekstradan nötrleştirmeye gerek duymaz.

Asit, por çöz, tuzruhu tarzı bir kimyasal değildir. Fakat piyasada ucuz kimyasallarla tesisat temizliği yapılmaya çalışılıyor. Asidik kimyasallar suyla nötrleştirilemez, plastik ve metale zarar verir.

Satın alacağınız kimyasalın niteliğini ve üretici firmanın garantisini sorgulamayı unutmayız.

#yanlış4

Kimyasal kullanmadan temizlik yapmak mümkün değildir.

Makinanın çalışma şekli bağlı olarak bazı makinalarda kimyasal kullanılırken bazı makinalarda kimyasal kullanılmadan temizlik yapılabilir. Kompresörlü makinalarla kimyasal kullanmadan temizlik yapabilirsiniz.

Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; uzun bir süre kullandığınız çaydanlığın içinde biriken kireci sünger yardımıyla temizlemeniz mümkün değildir. Amacına uygun bir deterjan ekleyerek kireci süngerle temizleyerek çaydanlıktan arındırabilirsiniz.

Kampa sulu sistem temizleme makinaları yani PRO serisi çaydanlık örneğindeki sünger gibidir. Dolayısıyla kimyasal olmadan korozyonu temizleyemezsiniz.

Fakat elinizde deterjan yoksa yâda deterjan kullanmak istemiyorsanız çaydanlığa darbe uygulayarak içerisinde biriken korozyonu kırar su ile durularsınız. Kompresörlü makinalarda hava darbesi ile içerideki korozyonu kırarak temizlik yapar.

Dolayısıyla kimyasal kullanmadan da temizlik yapmak mümkündür.

#yanlış5

Petek temizleme makinaları kombiye zarar verir.

Petek Temizliği

Kampa Ar-Ge ekibindeki mühendis ve teknikerleriyle üretim süreçlerinde farklı ihtiyaçlar için tek ürün mantığı ile üretim yapar. Tüm petek temizleme makineleri kapalı sulu sistemlerin tamamını temizleyebilecek güç ve kapasiteye sahiptir.

·         Oto radyatör temizliği,

·         Boyler ve chiller temizliği,

·         Eşanjör temizliği,

·         Güneş enerjisi temizliği,

·         Kombi, kalorifer kazanı temizliği,

·         Yerden ısıtma sistem, merkezi sistem, radyatör temizliği gibi sistemleri rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Kombiye makinalar değil bilinçsiz temizlik zarar verir.

 

#yanlış6

Kombi radyatörlerle birlikte temizlenebilir.

1.       Tesisat temizliği ve kombi ayrı ayrı temizlenmelidir. Eğer ısıtma sistemi ile birlikte kombi temizliği yapılırsa sistemdeki sert kabuklu tortu kombinin içerisinde bulunan eşanjör, sirkülasyon pompası gibi hassas malzemeleri tıkayacaktır. Dolayısıyla kombinin iç aksamı bozulacaktır.

2.       Yüksek basınç kontrolsüz bir şekilde verildiğinde kombinin iç aksamına zarar verir. Ya Pro serisi makinalar kullanılacak yâda kompresörlü modellerde 1-2 bar arası temizlik yapılması gerekir.

#yanlış7

Her ısıtma problemi petek temizliği ile ilgilidir.

Isıtma sisteminin düzensiz çalışması sadece tesisatın kirliliğine bağlanmamalıdır.

·         Boru çaplarının dar olması,

·         Sirkülasyon pompasının yetersizliği,

·         Kombi yâda kazanın ihtiyaç duyulan kaloriden daha düşük olması,

·         Radyatör havasının alınmaması,

·         Sudaki oksijen oranının fazla olması ve bu oksijenin su ısındığında gaz olarak ortaya çıkması,

·         Radyatörlerin üretimden kaynaklanan hataları,

·         Radyatörlerin ihtiyaç duyulan kaloriden daha düşük olması,

·         Kombi, kazan yada tesisatta bulunan gizli kaçaklar.

Gibi sebeplerle ısı kayıpları yaşanabilir.

“Radyatörlerimi temizlettim fakat hala peteklerim yeterince ısınmıyor” diyorsanız mutlaka bir ustamız ile iletişime geçip diğer sorunlar hakkında destek almayı düşünebilirsiniz.

#yanlış8

Petek temizliği, basıncı petek temizleme makineleri tesisata zarar verir.

“Petek temizliği yaptırmalı mıyım, yaptırmamalı mıyım?”

 “Peteklerimi temizletmek istiyorum fakat petekler patlıyormuş, tesisat zarar görüyormuş”

(Sorgularınızda haklısınız. Profesyonelleşmemiş kişiler, niteliksiz aletlerle bazı tüketiciler mağdur edildi. Petekler patladı, tesisat çatladı.)

Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir.

Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur.

Yoğunlaşmış verim kaybına sebep olurken yakıt maliyetini de arttırmaktadır. Daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Petek temizleme yâda yüksek basınçlı yıkama makinaları uygun şartlar sağlandığında tesisata zarar vermez.  Eski radyatör ve tesisat hattına sahip olabilirsiniz veya tesisatınız tıkanıkta olabilir. Yüksek basınç ani bir şekilde tesisata verilirse tesisatınız yâda radyatörleriniz ister istemez zarar görecektir. Peki, nasıl bir işlem yapılmalı?

·        Eğer tesisatınız eski ise tesisatçınız temkinli davranarak alçak basınçla yıkama işlemine başlamalıdır, makine basıncı hatta bir tıkanıklık yoksa kademeli olarak arttırılmalıdır.

Yüksek basınçlı özellikle kompresörlü tesisat yıkama makineleri max. 8-10 bar çalışabilirler. Girişin diğer tarafın da bir de çıkış olduğu için tesisatta 8-10 bar hissedilmez.

Hissedilen çalışma basıncı 3-5 bar arasıdır. 3-5 bar da tesisata zarar verecek petekleri çatlatacak güce sahip değildir.

·         Eğer hatta tıkanıklık varsa basınç çıkış yapamayacağı için problem oluşturabilir. O yüzden kademeli olarak basıncın ayarlanması gerekiyor. Tıkanıklık hissettiğiniz noktada öncelikle o tıkanıklığı açarak temizlik işlemine devam edilmelidir.

#yanlış9

Petek koruma kimyasalı peteklerdeki hasarı gidermek içindir.

Sistem Koruma Kimyasalı tesisatınızı tüm zararlı maddelere karşı korumaya alır. Yeni binalarda, yeni kullanılmaya başlanacak ısıtma sistemlerinde, sonradan tesisatta, kombi ve yoğuşmalı kazanlarda oluşabilecek kireç, kışır, tortu ve çamurlaşma problemlerini engellemek için ve kimyasal yıkama sonrası eski tesisatlar da koruma amaçlı kullanılması için ürettiğimiz bir kimyasaldır.

Özellikle yerden ısıtma sistemlerinde oluşacak çamurlaşmanın engellenmesi için çok faydalıdır. Periyodik olarak her sene yenilenmesi, çalışma ömrü süresince, tüm sistemi koruma altına alacaktır.

Bu makalemizde petek temizliği hakkında doğru bilinen yanlışları sizler için kaleme aldık. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak bizlere iletebilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    İsmail ülker

    Fiyat alabilirmiyim

    3 yıl önce

  • Profil Resmi

    Eren takdeğirmen

    Süper bir yazı bütün yanlışlar belirtilmiş her gittiğim müşterime ben işi yapana kadar al oku diyeceğim bizden iyi işi biliyorlarmış gibi bi önceki usta böyle yapmıştı böyle olmayacak hibi sorular alıyordum cevaplarım oldu bu blog elinize sağlık kampa kolay gelsin.

    5 yıl önce

    Profil Resmi

    Kampa Destek

    Merhaba Eren Bey, değerli yorumunuz için teşekkür eder, hayırlı işler dileriz.

    5 yıl önce

  • Profil Resmi

    Memet

    Açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgler için teşekkürler Sizden ricam kombi Petek temizleme sistem temizleme be mobil pex olması gereken süre kullanılması gereken kimyasal ve iyileştirme önerilerinizi yayınlamanızı biz tüketicileri bilgilendirmenizi rica ederim. Teşekkür ederim bilgiler için.

    5 yıl önce

    Profil Resmi

    Kampa Destek

    Merhaba; Konuyla ilgileniyor olacağız. ilerleyen günlerde yeni içerikler eklenmeye devam edecektir. Takipte kalınız :)

    5 yıl önce

  • Profil Resmi

    Ferhat akyol

    Koruma kimyasalının amacı nedir?

    5 yıl önce

    Profil Resmi

    Kampa Destek

    Merhaba; Hemen onu da üst tarafa ekliyor olalım :)

    5 yıl önce

YORUM YAZ