Neden Peteklerimi Temizletmeliyim?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Yaşanan coğrafi iklim şartlarına göre kimi yerlerde kış ayları oldukça soğuk geçer. Bu durumda ısınma sistemlerinin tam olarak çalışması oldukça önemlidir.

Isı seviyesini artırmak ve verimi istenilen seviyeye taşımak birtakım faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerin başında peteklerin temiz olması ve suyun saf olması gibi bazı nedenler yatar.

Yıllarca kullanılan peteğin suyun temizliğine bağlı olarak tortu, çamurlaşmış su ve kombi tesisatı içerisindeki diğer maddeler ısının düşmesine hatta ısınma sorununun meydana gelmesine neden olabilir.

Özellikle radyatörlerin alt kısmına çöken yabancı maddeler hem suyun hareket etmesini engeller hem de yakıtın daha fazla tüketilmesine yol açar. Peteklerdeki verimi artırmak, ekonomik anlamda tasarruf sağlamak için petek temizleme ustası tarafından gerçekleştirilecek bir bakım oldukça önemlidir.

Bakım sırasında ise petek temizleme makinası ve hatta kullanılacak kimyasal dahi son derece önemlidir. Bu sebeple Peteklerimi neden temizlemeliyim? Sorusuna cevap ararken aslında yukarıda ifade edilenleri başlık şeklinde değerlendirmek faydalı olacaktır.

Petek Temizleme Ustası

Petek temizliği için kullanılan cihaz ve kimyasallar ne kadar önemli ise bu işlemleri yapacak kişinin özellikleri de aynı derecede önemlidir. Bunun için kurumsal diyebileceğimiz bunu meslek haline getirmiş olan firmalarla ya da kişilerle çalışmak doğru bir tercih olur.

Petek temizleme ustasının yıllarca bu iş içinde çalışmış meslek haline getirmiş biri olması gerekir. Kullanılacak makinenin petek temizleme yapabilecek kapasiteye sahip olması ve petek temizleme kimyasalı kullanılması petek temizleme ustalarının dikkat etmesi gereken konular arasındadır.

Yapılacak tesisatın donanımını kavraması, işlemi yapılacak sırayı takip etmesi bir diğer önemli bir husustur.Petek temizleyecek kişinin bunu meslek haline getirirken, işinde uzman olmasına dikkat edilmelidir. Sırasıyla doğru yapılamayan bir işlem petek temizliğinin yapılmamasına ve hatta zarar görmesine neden olabilir.

Petek Temizleme Makinası

Petek temizleme makineleri kapsamında genellikle bilindik 4 farklı model bulunur. Petek temizleme makinası modelleri hangileridir? Temel özellikleri nelerdir?

Kampa Pro-1: 4 bar 60 litre dakika,

Kampa Pro-2 : 4 bar 60 litre dakika  2500 Watt ısıtıcı rezistanslı,

Kampa Pro-3 :  4 bar 60 litre dakika  çift yönlü temizleme,

Kampa Pro-4 :  4 bar 60 litre dakika  2500 Watt ısıtıcı rezistanslı ve çift yönlü temizleme.

Yukarıda belirtilen dört model petek temizleme makinasında 4 bar basınç ve tam olarak 60 litre/ dakika su debisi bulunmaktadır. Petek temizleme makinasındaki 4 bar basınç dikey şekilde 40 metre yüksekliğe sıvı taşıyabilir.

Petek temizleme makinesindeki 4 bar basıncın bu kadar yüksek olması, temizliği yapılabilecek normal dairelerden başlayarak, yerden ısıtma sistemlerinin temizliği, triplex, dublex ve villa tarzı büyük mekanların petek temizliğinide yapmasını sağlar. 

Petek temizleme makinasının temizlenecek tesisatın sıvıyı hızlı bir şekilde sirkülasyon yapması ve döngüyü sağlayabilmesi önemli bir unsurdur.

Söz konusu temizlenecek tesisatın kısa olması petek temizliği açısından 2 barlık basınçlı makinalarda yeterli görülmektedir. Kombi içinde ve peteklerde herhangi bir tıkanıklığın olmamasına istinaden basınç 4 ile 5 olması da basınçı yükselmeyeceğinden herhangi bir zarar görülmemektedir.

Yerden Isıtma Sistemlerinde Temizlik

Yerden ısıtma ve petek temizliğinde kullanılacak makinenin basıncı 3 ve 5 bar değerinde olması en ideali olarak kabul edilir. Basıncın belirtilen bar değerlerinde olmaması kimyasal madde ile temizlenen tortunun dışarıya atacak güce sahip olmadığı görülebilmektedir.

Yine tortunun dışarıya atılamadığı bir durum daha vardırki bu da petek temizleme makinesinin maksimum basınç altında çalışması ve buna bağlı su debisinin düşmesidir. Bu durumda petek temizleme makinasında basınç ve debinin ölçülü olmasına dikkat edilmelidir.

Temizliği yapılacak dairenin petek temizleme makinesinin 2 bar basınç değerindeki debisinin maksimum 30 dakikanın altında olmaması gerekmektedir.

Bahsi geçen dört model olan Kampa Pro-1: 4 bar 60 litre dakika, Kampa Pro-2 : 4 bar 60 litre dakika  2500 Watt ısıtıcı rezistanslı, Kampa Pro-3 :  4 bar 60 litre dakika  Çift yönlü temizleme, Kampa Pro-4 :  4 bar 60 litre dakika  2500 Watt ısıtıcı rezistanslı ve çift yönlü temizleme yapılacak petek temizleme işlemine uymaktadır.

Petek Temizleme Kimyasalı

Petek temizleme kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanır. Bu hesaplama peteklerdeki tül miktarına göre yapılılırken uygun görülen miktardaki petek temizleme kimyasalı tesisatta kullanılabilir.

En ideal kimyasal miktarı oranı 1/100 şeklindedir. Bu 100 litre suya karşılık 1 litre kimyasal madde denkgelecek şekilde seyreltilmesi sağlanmalıdır. Satın alınan petek temizleme kimyasalı tesisatlardaki suyla karışması sağlanmalı ve bu durumda petekler açıkken bu işlem her petek için, 6-12 dk petek temizleme makinesi çalıştırılarak sirkülasyon yapılması uygundur.

Tesisat sisteminin tamamına kimyasal yayılması sağlanmalı, suyun sıcaklığı belirli bir dereceye kadar ayarlanmalıdır. Peteklerden birinin açık kalması sağlanarak diğer petekler kapatıldıktan sonra temizlik işlemi açık olan peteğin temizliği sağlandıktan sonra kapatılarak bir sonraki petek açılarak sırasıyla bu işlem yapılmaya devam edilebilir.

Bu işlemin yapılmasındaki temel amaç yüksek debinin tek peteğe verilmesi ve petekte güçlü bir dolaşım sağlanarak temizlik veriminin maksimuma çıkartılmasıdır.

Şayet bütün petekler açıkkem bu işlem yapılsaydı basınçlı su en yakın olan petekten geri gelecek ve temizleme kimyasalı tamamına etki edemediğinden daha sonraki peteklerde hem temizlenemeyecek hemde süpürme etkisi sağlanamayacağından kirler dışarıya atılamayacaktır.

Peteklerin tamamında bu işlem yapıldıktan sonra temiz su vanası açılarak tesisat sistemine temiz su beslenirken aynı anda tahliye vanası da açılarak sistem içindeki kirli su tahliye edilir.

Bu işlemin akabinde sistemde nötralizasyon işlemi için bütün petek vanaları açık konuma getirilir. Nötralizasyon işlemleri de bittikten sonra tesisat içindeki su tekrar tahliye edilir ve sisteme artık temiz su verilmesine geçilir.

Temiz su verildikten sonra sistem korum kimyasalı eklenerek 20 dakikaya kadar sirkülasyon yapılır.Sistem koruma kimyasalı tesisatınızda ve kombinizde bulunan bütün parçaları korur, korozyona uğramasını engeller.

Sudan gelen kirliliklerin oluşmasını geciktirir ve sisteminizin daha uzun süreli temiz kalmasını sağlar. Böylece tesisatınızın ve kombinizin ömrü uzamış olur. kirlilik oluşumu gecikeceğinden istenilen seviyede ısı elde edilirken doğalgaz da hissedilebilir seviyede tasarruf sağlanmış olunur.

Sistemi kombiye bağlamadan önce kombi filtresi de temizlenir. Daha sonra kombi bağlantıları yapıldıktan sonra kombi çalıştırılır ve sistem basıncı 1.5 bar olana kadar su takviyesi yapılır.

Son olarak kombi çalıştırıldıktan sonra bütün peteklerin havası alınarak peteklerin ısınıp ısınmadıkları kontrol edilerek işlem tamamlanmış olur.

 

Özetle, Petek Temizliğini Neden Yapmalıyım? Sorusuna verilebilecek cevaplar şu şekilde sıralanabilir;

·Daha önce yaşanılan ısınma problemlerini yaşamamak için

·Daha önceki fatura miktarlarını göz önüne alarak ksek gelen doğal gaz faturasının önüne geçmek için

·Peteklerde geç ısınma problemi varsa,

·Kombiden herhangi bir beklenmeyen ses geliyor ve arıza veriyorsa,

·Kombi bakımlarının yaptırılmasına rağmen ısınmada verim alınmıyorsa,

·Eğerki kombi filtresini çıkartıldığında toz ve çamurla karşılaşıldıysa,

·Peteğin vanasından su kaçırdığını ve bu sızan suyun paslı olduğu tespit edildiyse,

·Eşit şartlarda olunmasına rağmen diğer tanıdıklardan daha fazla fatura ödeniyorsa.

Sıralanan tüm sorunları eğer siz de yaşıyorsanız metinde yer alan temizleme aşamalarını mutlaka petek temizleme ustası eliyle ve doğru petek temizleme makinalarını kullanarak gerçekleştirin.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ