Güneş Enerji Sistemi Temizliği Nasıl Yapılır?
6 yıl önce
Güneş enerji sistemleri kullanım alanları gereği oldukça dayanıklı olarak üretilen sistemlerdir.Sistemler genellikle 20 yıl garantilidir ve paneller 40 yıla kadar dayanabilir.
Güneş panelleri kapsamlı bir bakım gerektirmese de, tüpler bakım isteyebilir. uygun bakım ve zaman zaman temizlik, kullanım ömrünü ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir.
Güneş Panellerimi Neden Temizlemeliyim?
Güneş ışınlarını güneş panelleri emerek, daha fazla enerji oluştururlar. Panellerinizde kir, birikinti, kar ve hatta kuş pislikleri birikebilir ve bu birikintiler güneş ışığının emilmesini engelleyebilir.
Ulusal Enerji laboratuvarı, kirli güneş panellerinin % 25’e varan oranda verim kaybettiğini raporlamıştır. Panellerinizi temiz tutmak, iyi güç üretiminin sağlanmasına yardımcı olur.
Özellikle sıcak su üretimi için kullanılan sistemlerde, su ve sıcaklığın birleşmesiyle yosun, kireç ve tortulanma sık karşılaşılan bir durumdur.
Eski sistem tüplü modellerde ise, su tankı ve tüplerin iç kısımlarında kireçlenmeler meydana gelir.
Bu kireçlenmeler tıpkı radyatör kirliliği gibi güneş enerjisi sisteminin verimsizleşmesine yol açar. Dolayısıyla güneş enerji sistemi hem dışarıdan hem içerden temizlenmelidir.
Güneş Enerjisi Suyu Kokuyor Ne Yapmalıyım
Güneş enerjisi sisteminizde su kokusu fark ediyorsanız, bu durumun birkaç farklı sebebi olabilir. İşte bazı olası nedenler ve çözüm önerileri:
1. **Kötü koku kaynağı**: Güneş enerjisi sisteminizdeki suyun kötü kokmasının sebebi, sistemdeki suyun kirli veya kontamine olması olabilir. Bu durumda, güneş enerjisi sisteminizin temizlenmesi gerekebilir. Güneş enerjisi sistemlerinin temizliği hakkında daha fazla bilgi için adresindeki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
2. **Hava yapması**: Güneş enerjisi sistemlerinde hava yapması da suyun kötü kokmasına neden olabilir. Bu durumda, güneş enerjisi sisteminizin havasını almanız gerekebilir. Güneş enerjisi sisteminizin havasını nasıl alacağınız hakkında daha fazla bilgi için adresindeki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
3. **Su deposunda sorun**: Güneş enerjisi sisteminizin su deposunda bir sorun olabilir. Örneğin, şamandıra tıkanıklığı veya su kaçağı gibi sorunlar suyun kötü kokmasına neden olabilir. Bu durumda, güneş enerjisi sisteminizin su deposunu kontrol etmeniz ve gerekli onarımları yapmanız gerekebilir.
Yukarıdaki çözüm önerileri genel bilgilerdir ve her durum için geçerli olmayabilir. Güneş enerjisi sisteminizin tam olarak neyin yanlış olduğunu belirlemek ve doğru çözümü bulmak için bir uzmana danışmanızı öneririm.
Güneş Enerjisi Tıkanıklığı Nasıl Açılır
Güneş enerjisi sisteminizde tıkanıklık olduğunda, bazı yöntemlerle tıkanıklığı açabilirsiniz. İşte bazı olası yöntemler:
1. **Serpantin temizliği**: Güneş enerjisi sisteminizin serpantininde bir tıkanıklık varsa, bu tıkanıklığı açmak için bir uzmana başvurmanızı öneririm. Uzmanlar, özel ekipmanlar kullanarak serpantini temizleyebilir ve sisteminizin verimliliğini artırabilir.
2. **Güneş enerjili su ısıtıcısının temizlenmesi**: Güneş enerjili su ısıtıcınızın tıkalı olduğunu düşünüyorsanız, bu durumu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz :
- Güneş enerjili su ısıtıcınızın girişini açın.
- Depolama tankına güneş temizlik maddesi ekleyin.
- Otomatik termal çevrimi 20 ila 30 dakika boyunca çalıştırın, böylece deterjan çözeltisi çeşitli parçalarla tamamen temas eder.
- Tahliyeyi açın ve temizlik solüsyonunu boşaltın.
Yukarıdaki yöntemler genel bilgilerdir ve her durum için geçerli olmayabilir. Güneş enerjisi sisteminizin tam olarak neyin yanlış olduğunu belirlemek ve doğru çözümü bulmak için bir uzmana danışmanızı öneririm.
Güneş Panellerimi Ne Sıklıkta Temizlemem Gerekir?
Güneş panellerinizi temizlemek için standart zaman çerçevesi yoktur, çünkü coğrafi konumunuza büyük ölçüde bağlıdır. Ortalama olarak güneş panelleri yılda bir veya iki kez temizlemelidir.
Güneş Panellerini Nasıl Temizlerim?
Panellerinizi temizlemek için birkaç seçeneğiniz var profesyonel bir temizleme şirketiyle anlaşabilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
Temizlik sırasında dikkat edilmesi gerekenler
- Öncelik can sağlığınız. Güneş enerji sistemleri genellikle çatılarda olur, işlemide çatılarda yapacagınızı düşünerek güvenliğinizden emin olunuz.
- Sistem temizliği yaparken sabah ya da akşam saatlerini tercih ediniz.
- Güneş enerji sisteminizin üreticisinden temizliğe başlamadan önce öneri almayı deneyebilirsiniz. Temizliğinizle alakalı püf noktaları sizlerle paylaşacaktırlar.
- Panellerin dışını temizlemek kolaydır. Camlarınızı temizler gibi, yumuşak bir detarjan ve fırça yardımıyla temizleyip güzelce durulayabilirsiniz.
Panel temizliği ve tüp temizliği birbirinden farklıdır.
- Fakat güneş enerjili tüplü su ısıtıcılarında bu işlem o kadar da kolay değildir. Tüplerin içinde tıpkı petekler gibi içerisindeki sudan dolayı zamanla hışır, yosun, kireç gibi birikinter oluşabilir. Sıcaklık sebebiyle özellikle kireç birikintisi fazla olacak zamanında temizlenmeyen güneş enerji tüpleri verimsiz çalışmaya başlayacaktır.
- Tüplerle birlikte su depolarının temizlenmesi de ihmal edilmesi gereken bir nokta
-
-Basitçe şema üzerinden ilerleyelim. Genel olarak tüplü sistemlerin bağlantı şemaları birbirine benzemektedir.
Öncelikle çıkış vanalarını açarak içerideki pis suyu tahliye edin.
-Yapacağınız temizlik İşleminde Tesisat Temizleme Makinelerini kullanmanızı gerekir.
Makinenizi su girişi bağlantılarını yaparak (tıpkı petek temizleme yapar gibi) 10 dakika boyunca çalıştırın. Böylece devir daim sırasında, akıttığınız pis suyun kalıntılarından sisteminizi arındırmış olacaksınız. Tesisattaki kaba pislik atılıncaya kadar temiz su basmaya devam edin.
Tesisattaki kaba pislik atıldıktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülmelidir.
Tahliye için actığınız vanaları kapatın.
Tesisat temizleme için geliştirilmiş kimyasalı tesisatın büyüklüğüne göre hesaplanarak tesisata yeteri oranda kimyasal eklenir. Kimyasalın oranı 1/100 ‘dür, yani 1 litre kimyasal 100 litre suya kadar seyreltilebilir.
Kimyasal eklendikten sonra tesisattaki suyla karışması 25-30 dk. makine çalıştırılarak sirkülasyon yapın.Sirkülasyon işlemi bittikten sonra durulama işlemi yapmak için tahliye ve temiz su hortumlarını tekrardan bağlayın.
Tesisata temiz su basarak durulama işlemine başlayın. Duru su gelinyece kadar temizlik işlemine devam edin.
İlk tahliye sırasında çarşılaşacağınız tablo tam olarak böyle olacaktır. Temizliğin akabinde bu çamurlaşmış su yerine duru bir su göreceğinizden emin olabilirsiniz.
Güneş Enerji Sistemlerinizi ve su depolarınızı en az 2 yılda bir temizlemeyi ihmal etmeyin.
Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
YORUMLAR
YORUM YAZ