Yoğuşmalı Kombi Ve Kombi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kombi ve Yoğuşmalı Kombi Arasındaki Farklar

Yeni bir kombiye ihtiyaç duyduğunuzda, en uygun kombiyi bulmakta zorlanabilirsiniz. Müşterilerimizden yoğuşmalı kombiler hakkında birçok soru aldık.

Bu makalemizde de sizlere kombi ve yoğuşmalı kombiler hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevaplamaya çalışacağız.

Kombi ve Yoğuşmalı Kombi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Uzun zamandır kullandığımız kombiler, ömrünü tamamladığında yenilikçi hem yakıt hem enerji tasarrufu sağlayan kombilerle değiştirmek isteyebilirsiniz. Yoğuşmalı kombiler, normal kombilerin yerini bu yüzden yavaş yavaş almaya başladır.

Çalışma şekilleri ve ihtiyaçlara verdikleri cevaplar aynı olsa da kombi ve yoğuşmalı kombiler arasında çok ciddi farklar var. Bu farklara değinmeden önce kombi ve yoğuşmalı kombiyi biraz tanıyalım.

Kombi Nedir?

Kombi

Yakıt olarak doğal gaz kullanan, büyük sıcak su depoları kullanılmadan ısı ve sıcak su sağlayan kazanlara kombi denir.

·         Kombinasyon kazanının kısaltması olarak “kombi” olarak anılmaktadır.

·         Kombiler, istediğiniz zaman evinizde size sıcak su ve ısı verirler.

·         Kompakt boyutları sayesinde duvara monte edilebilirler.

·         Kombiler, bir musluğu açtığınızda suyu doğrudan ana şebeke üzerinde ısıtır. Böylece çatı katında yâda bodrum katında bir su deposuna ihtiyaç duymazlar.

·         Sıcak su basıncı şebeke suyu basıncında verilir. Bunun anlamı kombinin içinde bulunan sirkülasyon pompası sayesinde ayrı bir pompaya ihtiyaç duymadan verimli bir su akışı ile duş alabileceğiniz anlamına gelir.

Kombiler Nasıl Çalışır?

Kombinin içinde iki ana malzeme vardır. Biri tanesi sirkülasyon pompası, diğeri eşanjör. Kombiler, hem sıcak su sağlarken hemde radyatörlerinizi ısıtan kompakt bir sistemle çalışır.

Sıcak su musluğunu açtığınızda kombi hızlı bir şekilde devreye girer ve çalışmaya başlar. Sıcak su talebi kombiye geldiğinde, kombinin içinde su ısıtılmaya başlanır.

Eşanjör, ısıyı kombinin içindeki yanmış gazdan soğuk suya aktarır ve su ısınmış bir şekilde musluğa gider.

Kombi yakıt tüketerek ısıttığı suyu sirkülasyon pompası sayesinde radyatörler ve ısıtma tesisat sistemi boyunca devir daim yaptırarak çalışır. Yanan yakıtın atık gazları bacadan tahliye edilir.

Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Yoğuşmalı Kombi

Yoğuşmalı kombi, konutlarınız için su buharını ısıya dönüştürülerek enerji verimliliğini arttırmak amacıyla tasarlanmış gaz veya yağ ile çalışan ısıtma cihazlarıdır.

Yoğuşmalı kombiler, normal kombilerle aynı elemanlara sahiptir. Farklı yanı, yaktığı yakıttan ürettiği kullanılabilir ısı miktarıdır.

Yoğuşmalı Kombiler Nasıl Çalışır?

Kombiler evinizi ısıtmaya çalışırken, atmosfere yayılan atık gaz üretirler. Bu atık gazlar kaybedilen ısı taşır. Yani yakıtınızın tamamından faydalanamazsınız. Bununla mücadele etmek ve kombinin daha verimli çalışmasını sağlamak için, kaybedilen ısının geri kazanılması gerekir.

Yoğuşmalı kombiler, atık gazları geri dönüştürerek daha fazla ısı kazanırlar. Yoğuşmalı kombilerde iki farklı eşanjör vardır. Eşanjörün bir tanesi kombi içinde işlev görürken diğeri kondensör olarak görev yapar.

Sıcak baca gazları, bacadan çıkmadan önce bir ısı eşanjöründen geçer. Bu işlem sırasında baca gazı sıcaklığı 130 C’den, 50 C’ye düşürülür. Sıcaklıktaki bu düşüş, gazların sıvıya döner yani yoğuşma gerçekleştirilmiş olur. Çok verimli kombilerde saatte 2 litreye kadar su üretebilir.

Farklı kombiler için farklı çalışma prensipleri var ancak bütün kombiler aynı mantıkla şekilde çalışıyor. Sıcaklık ayarlanan seviyenin altına düştüğünde, oda termostatı kombinin devreye girmesi için sinyal verir ve ardından ısı merkezi ısıtma sistemine aktarılır. İstenilen sıcaklığa ulaşıldığında, termostat kombiyi kapatmak için tekrar tepki verir.

Sıcak su musluğunuzdan su gelmeden önce, soğuk şebeke suyu yüksek verimli bir ısı eşanjöründen geçer. Isı eşanjörü, ısının büyük çoğunluğunu yanmış gazdan (yaklaşık% 90) soğuk suya aktarır ve ardından musluklara gerektiği gibi dağıtır.

Kombi içindeki kontrol vanaları, su akışını merkezi ısıtma üzerinden sıcak su musluğuna yönlendirerek farklı yönlerde çalışır. Yoğuşmalı kombilerin ayrıca, kombi devredeyken yoğuşan buharları boşaltmak için ilave bir tahliye borusu vardır.

Yoğuşmalı kombi sürekli bir sıcak su akışı sağlar.

Yoğuşmalı Kombilerin Avantajları Nelerdir?

Yoğuşmalı kombiler ülkemizde her geçen gün daha çok talep edilerek, normal kombi ve kazanların yerini almaktadır.

·         Yakıt tasarrufu,

·         Çevre dostu,

·         Kurulumu kolay,

·         Kompakt tasarımlı,

·         Talep doğrultusunda ısı ve sıcak su üretebilme,

·         Dijital ve akıllı termostatlarla kullanılabilir.

Yoğuşmalı kombiler %90’a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilirler. Bu durum yoğuşmalı kombilerin daha verimli olmasını sağlar.

Yoğuşmalı Kombilerin Dezavantajları Nelerdir?

Teknolojideki gelişmeler, modern kombilerin inanılmaz derecede güvenilir olduğu bizlere gösteriyor. Ancak, her kombi tipi farklı olduğu için hepsinin belirli avantaj ve dezavantajları vardır.

·         Çamaşır ve bulaşık makineleri gibi bir atık su giderine ihtiyacı vardır.

·         Güvenlik için çıkış tıkandığında kombi çalışmayı durdurur.

·         Normal kombilere göre biraz daha maliyetlidir.

·         Tek daire için uygundur, katlı yada merkezi sistemlerde kullanılmaz.

Yoğuşmalı Kombinin Avantajları

Kombimi Ne Zaman Değiştirmeliyim?

Kombiler metal yorgunluğuna bağlı olarak 10-15 yıl boyunca çalışan cihazlardır. Fakat sert su, çamurlaşma, petek sayılarında ki artış gibi sebeplerle kombinin ömrü kısalabilir.

Verimsizleşmeye başlayabilir. Eğer sürekli çalışan, sıcak soğuk dengesini tutturamayan 10-15 yıllık bir kombiniz varsa yoğuşmalı bir kombi ile değiştirmeyi düşünebilirsiniz.

Kombinizin ömrünü uzatmak için rutin petek temizliği yaptırırken kombi temizliği, kombi bakım ve onarımını yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Tesisat ustalarımız ile iletişime geçerek kombi temizliği yaptırabilirsiniz.

Bu makelemde sizlere kombi ve yoğuşmalı kombi arasındaki farkları anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Kombi Bakımı

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    Ayekin Gülsever

    Eskiden tezek sonra odun daha sonrada kömür yaktık şimdi kombi kullanmaya başladık fakat yoğuşmalı yoğuşmasız arasında fark nedir bilmiyorduk sizin açıklamalarınız bizi ihya etti teşekkür ederim emeğinize sağlık

    5 yıl önce

YORUM YAZ