Yerden Isıtma Sistemlerinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Yerden Isıtma Sistem Temizliği

Yerden Isıtma Sistemlerinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Yerden ısıtma sistemlerinde (sulu sistem) petekli ısıtmadaki gibi basit bir sistem kullanılmaktadır. Her oda için bir giriş çıkış hortumu bulunur ve bu hortumlar bütün sistemin birleştiği kollektörde toplanır, kolektördeki vanalardan ısınmasını istemediğiniz odaların vanalarını kapatarak daha verimli bir ısınma yada tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kollektöre bağlı bu hortumlar içinden geçen sıcak su önce zemini ısıtıp sonra ısıyı yukarı vermeye başlar. Isınma verimi peteklere göre daha fazladır. Aşağıdaki şekillerde yerden ısıtma ve petekli ısıtma sistemi arasındaki farkı görebilirsiniz.

Yerden Isıtma Sistemi

Yerden Isıtma Sistemleri Nasıl Kirlenir?

Yerden ısıtma sistemlerinde genel olarak ısınma problemlerini oluşturan sebep sistemde oluşan çamur, balçık ve kireçlenmedir. Yerden ısıtma sistemlerinde zaman içerisinde çamur gibi gördüğümüz ama aslanda bakteriden kaynaklanan bir balçık birikimidir.

Bakteriler 70 derecenin üzerinde ölürler ancak yerden ısıtma sistemlerinde genel olarak sıcaklık 55 derecedir buda bakterilere uygun bir üreme zemini hazırlar.

Bu oluşan balçık, çamur ve kireç zamanla sistemde birikerek yada bir tabaka oluşturarak ısı iletimini düşürebilir, bazı bölgelerde tamamen tıkayarak bölgesel ısınma problemlerine yol açabilir, kombi yada pompa parçalarının tıkanmasına ve veriminin düşmesine yada arızalara sebep olabilir.

Yerden Isıtma Sİstemi Nasıl Kirlenir

  • Yerden ısıtma sistemlerinde temizliğe başlarken makinemizi gidiş ve dönüş hortumlarını kolektörlere bağlarız.
  • Kollektörden kombiye giden bağlantıların vanaları kapatılır , kombiye giriş çıkış olmaması için.
  • Temizlik başlangıcında ilk pis suyun tahliyesi için makinenin tahliye ve temiz su dolum hortumları takılır makine tahliye ye uygun hale getirilir.

Yerden Isıtma Sİstem Temizliği

  • Sistem tahliyeye hazır hale getirildikten sonra bütün odaların giriş çıkış vanaları kapatılır ve sadece tek odanın vanaları açık bırakılarak açık olan kısmın içerisindeki pis su ve serbestte dolaşan çamur balçık ve tortular sistemden uzaklaştırılır.
  • Sistemden atılan tahliye suyu temizlenene kadar işleme devam edilir, işlem tamamlanınca o oda kapatılarak diğer bir odaya geçilir.

Tesisat Temizleme

Sistemdeki pis suyun tahliyesi yapıldıktan sonra kombi açılarak sistemdeki su 30-40 derece olacak kadar ısıtılır ve sonra tekrar kombi ve bağlantıları kapatılır.
Temizleme kimyasalı yeterince makineye ilave edilerek bütün sistemde 10 dakika kadar makine çalıştırılarak kimyasalın karıştırılması sağlanır.
Tüm odaların vanaları kapatılır ve yine tek tek odalar iyice temizlenir.
Temizlik bittik den sonra tekrardan durulamaya geçilerek sistemdeki kimyasallı su atılır ve tesisata temiz su basılır.
Sistem kapatılır sistem basıncı 1.5 bar olacak kadar su eksiği tamamlanır.
Son olarak havası alınarak işlem tamamlanır ve kombi çalıştırılarak ısınma kontrol edilir.

Yerden Isıtma Sistemi Kombi Bağlantısı

 

Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır?

  1. Kollektör üzerindeki purjörler gevşetilerek su gelene kadar beklenir.
  2. Banyoda havlupan varsa havlupan üzerindeki hava alma tapaları gevşetilerek havası boşaltılır.
  3. Kombi üzerindeki purjörden havası alınır.

Üç bölümde kontrol edilerek o bölümlerde biriken havaları alırsak sistemde hava kalmayacaktır.Yerden Isıtma Sistemlerinin Havası Nasıl Alınır

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

 

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ