Yerden Isıtma Sistemi Isıtmıyor, Çözümü Nedir?
5 yıl önce
Yerden ısıtma sisteminin ısıtmaması halinde ilk yapılması gereken işlem hava alınımı iken suyun boşaltılmaması halinde sistem kendiliğinden hava yapmadığı ortaya çıkacaktır.
Eğer sorunun hava almak yerine başka bir sorun olduğu düşünülüyorsa tıkanma veya borularda çamur birikimi gibi durumlarında ortaya çıkmasına netleştirmek için hava alma işlemi mutlaka yapılmalıdır.
Yerden ısıtma havası nasıl alınır?
Yerden ısıtma sistemi üzerindeki kolektörde sistemin havası almak mümkündür. Hava alma işlemi doğru bir şekilde yapmak için puriör anahtarı ya da düz bir tornavida kullanılabilir. Bu arada işlemden önce kolektörün altına zeminin ıslanmaması için bir kap koyulmalıdır.
Bunun akabinde puriör anahtarı veya tornavida yardımıyla püriör vanasını ihtiyaça göre yarım tur veya çeyrek tur çevrilmesi gerekir. Kolektördeki hava çabuk bitmesi bekleneceğinden dolayı yarım tur yerine çeyrek tur çevirmek de yeterli olacaktır. Su akışı sağlandığında vana kapatılmalıdır.
Yerden ısıtmalı sistemin çalıştırmaya başlamadan önce kombinin altında yer alan su ilave vanasından sisteme su aktarımı yapılır. Bu durumda basıncın düşmesi beklenerek 1 barın altında düşmemesi sağlanır.
1 barın altına düşmesi halinde kombi çalışmayı durdurur ve arıza kodu verir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey ise su takviye vanasında 2 ve 1,5 bar dolayına kadar getirilmeye çalışılır. Sorun halen çözülemez ise sistem temizliği için işinde uzman sistem temizleme ustası ile çalışmanız tavsiye edilir.
Yerden ısıtma sisteminde sert su sorunu nedir?
Yerden ısıtma sistemi için suyun sert olmaması önemli bir faktördür. Çünkü sert suların yapısında yüksek iyon konsantrasyonu söz konusudur. Bu durumda daha da yüksek bir kaynama noktasına gerektirir.
Daha yüksek bir kaynama noktasına sahip olması daha fazla enerji tüketimi demektir. Suyun ısıtılacağı yüzeylerde daha fazla kireçlenmeler meydana gelir ve elektrik tüketimini sürekli artırır.
Netice itibariyle peteklerde ve kombi tesisatının içinde kireçlenmeler artar, bu da yakıt sarfiyatının daha fazla oluşmasına neden olur. Başka bir ifade ile sudaki sertlik zamanla veya herhangi bir ısıya uğradığında çözünürlüğünü kaybederek geçiş yaptığı yüzeylere yapışır.
Suyun geçtiği borularda yüzeye yapışarak hızla tıkanmalara yol açabilir. Örneğin sıcak su ile çalışan alet ve cihazlar bir süre sonra kireçlenir. Bu durumda elektrik tüketimi %17 değerinde artış oluşur.
Bu nedenle yumuşak suda iyon miktarı az olacağından dolayı çökelme miktarında da az olabilmekte. Bu da elektrik sarfiyatının azalacağı anlamına gelmektedir. Çözümü ise düzenli aralıklarla yerden ısıtma sistem temizliği yaptırmaktır.
Yerden Isıtma Sistem Temizliği Nasıl Yapılır?
Isıdan verim alınabilmesi için tesisat temizliği mutlaka yapılmalıdır. Peki yerden ısıtma sistem temizliği nasıl yapılır?
Yerden ısıtmalı sistemde genellikle sistemiz besleyen kazanda veya kombi de su kaybı düşer ve buna bağlı olarak basınçta meydana gelen değişim (Basınçın düşmesi) nedeniyle sorun ortaya çıkmış olur. Ya da yerden ısınma sisteminde istenilen verim alınamadığından dolayı yine aynı şekilde sorunun ortaya çıkacağı görülür.
Yerden ısıtma sistemlerindeki oluşan tıkanma ve çamurlaşmayı temizlemek için bu iş kapsamında geliştirilmiş mobil sistem temizleme makinası kullanılır.
Kombiden çıkan ana boruların tamamı kolektör adını verdiğimiz ortak yerde yer alır. Yapılacak profesyonel temizlikte her oda ayrı ayrı temizlenir.
Gidiş borusu özel olarak yapılan ve modernize edilen makineye bağlanır. Bu durumda dönüş borusu en yakın PVC adı verilen boruya bağlanması sağlanarak kirli suyun dışarı akıtımı yapılır.
Su ve ve hava karışımı boru içine gönderilerek püskürtülmesi sağlanır. Bu durumda borularda yer alan kireç ve çamur tabakasının tamamı dışarı atılır.
Yerden ısıtma sistemi temizliği hem ilaçlı hem de ilaçsız bir şekilde tercihe bağlı olarak iki farklı şekilde yapılır. Kullanılacak koruyucu kimyasal, boru içinde oluşabilecek bakteri ve kireç oluşumunun önüne geçer. Yapılacak bu işlem bütün odalara ayrı ayrı uygulanırken meydana gelebilecek bir su kaçağının da önüne geçilmiş olur.
Temizlik sırasında herhangi bir tadilat yapılmamalıdır. Yapılacak temizlik işleminin başlangıcı kolektörün olduğu gibi bitiş noktası da yine aynı yerdir.
Temizlik yapıldıktan sonra kolektörden sistemin havası alınarak sistem çalıştırılmaya başlanır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise sistemin 2 ila 3 yılı geçirmeden sitem temizliğinin yapılması gerekir.
Yapılmaması halinde ise masraflarının daha fazla olacağından kalıcı sorunlara neden olabilir. Kullanılacak makine basıncı değerini 2-4 arasında olması yeterlidir. Bu işlemin tamamı işinde uzman bir usta ya da güvenilir bir bir firma tarafında yerine getirilmesi en doğru karar olur.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
Serkan koç
Kolay gelsin iyi çalışmalar son katta oturuyorum evim sıfır bina ve yerden ısıtmalı elektirkliydi buderus marka kombi taktırdım doğal gaza geçtim benim sorum su kollektör e giden boru ile komdiden gelen boru inci aynı değil birbirine bağlanarak kolletör e gidiyor ve oradan da odalalara dagılıyor 50 derecede yakıyorum lakin evim ısınmıyor acaba sorun burada olabilirmi ?
4 yıl önce
oktay baş
slm serkan şimdi ısınıyormusunuz aynı dert bendede var şu an benim kombide buderus
2 yıl önce
Yorum Cevapla