Sirkülasyon Pompası Nedir?
5 yıl önce
Isıtma sisteminiz nasıl çalışıyor hiç düşündünüz mü? Kazan yada kombi yanarken radyatör ve borulara su nasıl dağıtılıyor? Evinizin sıcak kalmasını sağlayan cihazlar nelerdir?
Kombi yâda kazanda üretilen sıcak suyun ısıtma sistemi boyunca devir daim yapmasını sağlayan pompalara sirkülasyon pompası denir.
Su kazandan çıkarken sıcaktır ama borulardan radyatörlere geçerken ısı kaybeder. Soğuyan su tekrar kazana geri döner. Sirkülasyon pompasının amacı, bu devir daim işlemini daha verimli kılmaktır.
Sirkülasyon Pompalarının Özellikleri
Borularınızda tutarlı bir basınç sağlayacak şekilde özel olarak tasarlanmış ıslak rotorlu bir pompadır. Bu tür bir pompanın en büyük avantajı, sistemin taleplerine göre merkezi ısıtma pompalarının performansını otomatik olarak ayarlayabilmesi ve merkezi ısıtmanızın işletme maliyetini büyük ölçüde azaltabilmesidir.
Sirkülasyon Pompası Nasıl Çalışır?
Sirkülasyon pompası, ısıtma sisteminizin kalbi gibidir. Isıtma sisteminizin etrafındaki suyu daha yüksek bir hızda pompalamadan önce, pompaya su alarak, çarklarla suyu basınçlandırarak çalışırlar.
Bu, sıcak suyun evinize verimli bir şekilde pompalanmasını sağlamaya yardımcı olur. Sirkülasyon pompalarında bir su girişi ve bir çıkışı olacaktır.
Giriş, sıcak suyun basınçlı hale geldiği ve çıkış, suyun evinizin etrafından akması için çıktığı yerdir. Giriş ve çıkış çapı, suyun akış hızını belirleyecektir.
#1 : Su Girişi
Su kombi yada kazan tarafından ısıtıldıktan kısa bir süre sonra sirkülasyon pompasına girer.
#2 : Çarklar
Pompanın içindeki çarklar santrifüj tasarımlıdır. Sirkülasyon pompasının içine giren sıcak su kısımda basınçlandırılır.
#3 : Su Çıkışı
Pompanın içine giren su daha yüksek bir hızla itilir.
Sirkülasyon Pompa Basınç Ayarı
Sürkülasyon pompasının türüne bağlı olarak, merkezi ısıtma sisteminizde suyun basıncını artırabilmeniz veya azaltabilmeniz için bir basınç kadranı vardır. Bu ayarı sürekli oynama yapmanız önerilmez.
Sabit bir ayar bulmak ve buna bağlı kalmak daha iyidir. Basınç ayar kadranı, merkezi ısıtma sisteminizdeki suyun basıncını arttırmanıza izin veren merkezi bir ısıtma pompasının elektronik bir bileşenidir.
Belirli radyatörlerin gerekli ısıyı alamadığını tespit ediyorsanız, ayar kadranını kullanarak basıncı arttırın.
Pompanız çok yüksek bir basınca ayarlanmışsa, elektrik faturanızın çok yüksek olduğunu veya pompadan çok fazla ses geldiğini fark edebilirsiniz. Pompa basıncı çok düşükse, radyatörünüzün doğru şekilde ısınmadığını veya kazanınızın sık sık aşırı ısındığını görebilirsiniz.
Çoğu pompa üç ayarlıdır. Böylece hangi basıncın sizin için en uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Pompanızı en yüksek basınca ayarlamanın radyatörlerinizi daha hızlı bir şekilde ısı katmayacağını unutmayınız.
Islak Rotorlu Sirkülasyon Pompası Nedir?
Sirkülasyon pompası sıcak suyu iterken oldukça ısınmaya başlayabilir. Bunun nedeni suyu basınçlandırmak için kullanılan rotorun çok çalışmasından kaynaklanır. Islak rotorlu sirkülasyon pompasında rotor su ile çevrilidir.
Su, motor çalışırken motorun yağlanması ve soğuk kalmasını sağlar. Islak ratorlu sirkülasyon pompasıları, oldukça sessiz çalışır, borularda ve radyatörlerde daha tutarlı bir basınç sağlar.
Sirkülasyon Pompası Elektrik Tüketir Mi?
Sirkülasyon pompalarının en güzel yanlarından biri, yanlızca sistemi çalıştırdığınızda elektrik kullanmasıdır. Buda elektrikten tasarruf etmenizi sağlar. Küçük rekorlular monofaze yani ev elektriği kullanırken, flanşlı yüksek seriler trifaze sanayi elektriği ile çalışır.
Kazanımın Sirkülasyon Pompasına ihtiacı Var Mı?
Sirkülasyon pompalarının 10 ila 20 yıl çalışma ömrü vardır, bu nedenle çok fazla ses çıkardığını veya radyatörünüzün doğru şekilde ısıtılmadığını fark etmeden değiştirmenize gerek yoktur.
Bunlardan herhangi birini fark ederseniz, pompaya bakmak için teknik servis ile iletişime geçiniz.
Sirkülasyon pompasının ömrünü uzatmak için kış ayları başlamadan uygun bir tesisat ustası ile iletişime geçip bakım ve kazan temizliği yaptırınız.
Bir sirkülasyon pompası satın almaya karar vermişseniz, ancak neye ihtiyacınız olduğunundan emin değilseniz, size yardım etmeye hazırız.
Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.
444 5 622 den bizlere ulaşabilir, www.kampa.com.tr’den sipariş verebilirsiniz.
Bu makalemde sizlere "sirkülasyon pompası nedir?"anlatmata çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak bize iletebilirsiniz.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
YORUMLAR
YORUM YAZ