Radyatörler Odamızı Nasıl Isıtır?

Faydalı Bilgiler

6 yıl önce

Franz Sall Galli adında Rus bir iş adamı radyatörü icat etti. Adına da “sıcak bir kutu” dedi. ABD’de ise radyatörlere “ısıtıcı” diyorlar. Tüm dünya genelinde ise radyatör olarak biliniyor.

Franz San Galli gibi bilim adamları ısıyı iletim, taşınım ve radyasyonla hareket ettirebilecek termal enerji olarak tanımlar.

20. yüzyılın ortalarından önce insa edilen evlerin çoğunda, neredeyse her oda da bir radyatör bulunur. Eski tip dökme demir radyatörler genelde oyuktur. Merkezi sistem tarafından sıcak su içlerine sirküle edilir.

Yakın geçmişte ve şuan yapımı devam eden binalarda ise modern radyatörlerle karşılaşmamız mümkündür. Evinizde radyatör varsa, nasıl çalıştıklarını anlamak önemlidir, böylece ısınmadıklarında ne yapacaklarını bilirsiniz.

Radyatörler Nasıl Çalışır?

Radyatörler sudan veya buhardan ısı çeker ve bu ısıyı çevresindeki havayı ısıtmak için kullanır. Böylece odayı ısıtmak için etkili bir şekilde kullanılabilirler.

Radyatörler metalden yapılmıştır çünkü mükemmel bir ısı iletkenidir. Sıcak su veya buhar radyatörden geçer ve dış yüzey zamanla doğal olarak ısınır. Yüzeyler ısınırken, çevre havası da ısınır.

Radyatörler evinizin içindeki havayı iki prensipte ısıtır: radyasyon ve taşınım.

Bir radyatör, bir soba veya açık ateşten gelen ısıya benzer şekilde elektromanyetik dalgalar yoluyla ısıyı havaya aktarmak için radyan enerji kullanır. Ancak radyatörün en büyük ısı katkısı konveksiyondur.

Malzeme ve tasarımlarına bakılmaksızın radyatörlerin büyük bir çoğunluğu, konveksiyon yoluyla havanın yaklaşık %80’ini ısıtırken kalan %20 radyasyon yoluyla ısıtılır. Korkmayın bu kötü türlü bir radyasyon değil.

Radyatörler genelde pencerenin altındaki duvara monte edilir. Üstündeki soğuk havayı ısıtır ve penceredeki herhangi bir cereyanın yardımıyla, konveksiyon akımları odanın etrafındaki ısıyı iletir. Bilimsel olarak kinetik enerji ile yayılır.

Radyatörler havayı ısıtırken, atomların daha yüksek bir frekansta titremelerine neden olur.  Radyatörün altından ve üsttünden daha fazla hava çekilirken, atomlar daha hızlı titremeye devam eder ve termal enerji oluşur.

Gazlar ısıtıldığı için bu duruma hava taşınım işlemi denir.

Radyatör

Radyatörlerin Çalışma Şekli

Radyatörler Nasıl Çalışır

Buharlı radyatörler

Buhar radyatörlü ısıtma, buhar üretene kadar suyu ısıtmak için kazan kullanan eski bir sistemdir. Kazanlar, akaryakıt, elektrik, katı yakıt, doğalgaz ile çalıştırılabilir.

Isınan su buharı kendiliğinden yükseldiğinden, sıcak havayı boru sisteminden radyatörlere dağıtmak için bir pompa ve üfleyiciye gerek duymazlar. Bu durum radyatörlerin tutarlı bir ısı üretemeyeceği anlamına gelir.

Buharlı Radyatörler

Sıcak Su Radyatörleri

Buharlı radyatörlerin yerini alan sıcak su radyatörleri buharlı radyatörlerden farklı olarak kapalı sistem olarak çalışırlar. Kazanda ısıtılan su, sirkülasyon pompası ve borular aracılığıyla radyatörlere  taşınır. Radyatörlere ulaşan su dönüşte soğumaya başlar ve tekrar ısıtılarak devir daime devam edilir.

Radyatör Isıtma Sistemini Dengelemek

Radyatörler tüm ısıtma sistemi boyunca eşit bir şekilde takılmalı, eşit sıcaklık verecek şekilde dengelenmelidir. Bu denge, sıcak suyun her radyatörden ne kadar hızlı akabileceğini kontrol ederek elde edilir.

Su, radyatörden ne kadar yavaş akarsa, o kadar fazla ısı verir. Sistemin içinden daha hızlı akarsa, sudan daha az ısı verilir.

Düzgün çalışan radyatörler, evinizdeki bir sonraki radyatöre geçmeden önce bir uçtan diğerine yaklaşık 10 santigrat derece vermelidir. Bunun için test etmek basit bir işlemdir.

Sıcaklığın ne olduğunu görmek için içinden su akarken radyatörün giriş borusunda bir termometre bırakın ve ardından çıkış borusuna da bir termometre asın. Eğer sıcaklık 10 derecenin üzerine düşerse, su radyatörün içinden geçmesi için çok uzun sürüyordur.

Radyatörün içinde hareket edemeyen su soğumaya başlar. . Bunun çözümü, radyatöre suyun daha hızlı akmasını sağlamak için vanayı biraz daha açmaktır.

Rahat bir yaşam alanı elde etmeye çalışırken sistemi dengelemek çok önemlidir. Bir ısıtma radyatörü çok fazla ısı veriyorsa, diğerleri yeterince yayılmıyorsa, evinizin bir tarafı sıcakken bir tarafı soğuk kalabilir. Radyatörlerden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için zaman ayırın.

Radyatörler nasıl temizlenir?

Radyatörler, onlardan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için evinizin her yerinde temiz tutulmalıdır. Isı, radyatördeki sudan veya buhardan dışarıdaki havaya geçtiğinden, ısı transferinin engellenmeden gerçekleşmesi hayati öneme sahiptir.

Bir radyatörün kanatçıkları veya plakası üzerinde biriken herhangi bir kir veya toz yalıtkan olarak işlev görür ve ısının radyatörün içinden dışarıdaki havaya geçmesini önler.

Diğer yandan radyatörlerin görünmeyen iç kısmında suyun sebep olduğu korozyon birikintisi de mutlaka temizlenmelidir. Suyun akışını engelleyen en büyük etken korozyondur. Radyatör temizliği sadece profesyonellere yaptırılmalıdır. Ustalar için buraya göz atın.

Mümkünse maksimum 2 yılda bir radyatörlerinizi temizletin.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

 

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ