Kollektör Nedir? Nasıl Çalışır?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kollektör Nedir

Kollektör basit bir ifadeyle dağıtım elemanıdır. Büyük çaplı olabilecek bir girişe ve küçük çaplı diyebileceğimiz çıkışı olan dağıtım aletidir.  Kolektörler döşeme betonun birçok yerden delinerek birçok kolon çıkılmasının önüne geçmektedir.

Daha çok yerden ısıtma ve radyatör bağlantı sistemlerinde kullanılır. Temiz su tesisatlarının olduğu yerlerde kullanımı ise günümüzde oldukça yaygınlaşmış ve halen yaygınlaşmaktadır.  Kolektörlerin diğer isimleri ise su kolektörü, kolektör setleri olarak ifade edilmektedir. 

Bazı kolektörlerin çıkışları değişken olabilirken bazıları ise özel üretimle çıkışları artırılabilir. Vanalı kolektörler 16 çıkışlı olup özel istek olarak 18 veya 20’liklere kadar üretilebilir.

Kolektör tapası, rekorlu mini vanalar, pürjör musluğu ayrıca kolektör kelepçesiyle beraber set tamamlanmış olur. 

Kollektöre bağlanacak boru çapı kolektör çapının yarısı kadar olmalıdır. Yani kollektör oranı 2 iken boru 1 olmalıdır. Ayrıca kollektörler merkezi bir yere konulması gerekmekle beraber kendisine bağlanacak boru sayısına bağlı olarak büyüklüğü ve sayısı farklı seçilebilir.

Ünite ve kollektör arasıdaki mesafe 24 mt olmasına dikkat edilirken kolektör en fazla 10, 15 çıkışı olabilir. Daha sonraki 15 çıkıştan sonra ise 11/2 ölçüsü önemle dikkat edilerek tercih edilmelidir. Teknik anlamda ihtiyaç duyulmaması tesisat iş alanında sıcak hatlar genellikle kırmızı iken soğuk su hatları ise mavi gruplar şeklinde kullanılmalıdır. 

Kollektörler isteğe bağlı olarak özel üretim yapılırken genellikle standart olan kollektör çapları ise 3/4”, 1”, 11/4”, 11/2” ölçülerinde, 3 çıkıştan 15 çıkışa kadar çıkabilmektedir. Her bir tarafı içten ya da dıştan dişli olabilecek şekilde üretilebilmekte iken ihtiyaca ve kapasiteye göre yapılabilmektedir. 

Kolektörler, ısıtma sistemlerinden olan yerden dağıtımlı ısıtma sistemlerinde her bir radyatörde dolaşan su akış miktarını, cihazın üzerinde bulunan vanalar yöntemi ile gidiş dönüş hatlarını ayarlamayı sağlar.

Ayrıca daire içinde özel içme suyu tesisatlarında kullanılabilmekte ve her türlü cihazın tesisatını ayrı ayrı kontrol etmeyi sağlar. Borularda ve kolektörlerde yaşanılabilecek bir arıza da bulunan hat üzerinde çalışmaya yardımcı olurken diğer hatların aktif bir şekilde çalışmasını sağlar.

Kolektörler genellikle bu şekilde çalışmaktadır.  Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için periyodik ısıtma sistemi temizliği yapılmalıdır.

Özellikle sürekli suyun kullanılmasına istinadan su da magnezyum ile beraber kalsiyum, silikat benzeri maddeler ve suyun taşımış olduğu katı maddeler nedeniyle borularda kireçlenmeler meydana getirir.

Kireçlemenin önüne geçebilmek için tesisat temizliği  ya da bir diğer ifadeyle ısıtma sistemi temizliği önerilmektedir.

Bir kollektörde bulunması gereken teknik özellikler nelerdir?

Anma Basıncı 10 bar
Sıcaklık Max. +120 C
Gövde Malzemesi Pirinç -cuZn39pb3(EN 12164)
o-Ring EPDM
Giriş Bağlantısı G1”(ISO 228)
Çıkış- ÇıkışBağlantı Seçenekleri Ø 16X2 / Ø 17X2 – Plastik Boru
Debimetre Kapasite Göstergesi 300L/Saat

Kollektör Seti

Neden kollektör tercih edilmelidir?

  • Odalara giden her sıcak su tesisatının farklı bir ısı değerinde ayarlamasına yardımcı olur.
  • İstenilen seviyede kontrol sistemi açısından oldukça iyi sonuçlar verir
  • Yüksek performansa sahipken aynı zamanda kolay kapama-açma ve de tam sızdırmazlık imkanı sağlar.
  • Her bir radyatör veya cihaz tek bir merkezden farklı akış kontrolü sağlar. Bu durum düzenli bir çalışma meydana getirir arızalarda sorunun olabilecek yere müdahale tekil olarak yapılabilmesi sağlar.
  • Tahliye musluğu sayesinde bağlantı yapılan boru sökülmeden hatta çıkışı sağlayabilecek şekilde tasarlanmıştır. 
  • İsteğe bağlı olarak otomatik ve mekanik purjör montajı olabilir. Özel nipel sayesinde montajı rahatlıkla yapılabilir. 
  • Kolay ve temiz görünümlü bir yapı olması nedeniyle tercih edilebilmektedir.
  • Dengeli dağıtım ayrıca dengeli bir şekilde ısınma sorununu çözebilmektedir. 
  • Kolektörlere takılan plastik boruların nipel sayesinde kolaylıkla takılabilmektedir. 
  • Herhangi bir sızdırmazlık olmaması adına sızdırmazlık testi üretim alanın tamamına uygulanmalıdır.

Bu sistem yani kollektörler, cami, mescit, spor salonlarında, iş yerlerinde özellikle konutlarda, otellerde, hamamlarda ve benzeri yerlerde konfor ihtiyacına istinaden kullanılmaktadır. 

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    Gülcan Mursidoglu

    Kaoliferleimizde arıza var,kolektorden kaynaklanirmi? Bir odanın peteği yanıyor, diğerleri yanmıyor.İki defa petek temizliği yaptırdık faydası olmadı acaba nedeni ne olabilir.Merkezi sistemle ısınma yapılmakta.

    2 yıl önce

YORUM YAZ