Isı Yalıtımı Nedir? | Avantajları Nelerdir?
5 yıl önce
Rahat bir yaşam için ihtiyaç duyulan sıcaklık 20-22 °C arasında, bağıl nem oranı ise 50 değerinde olması en ideal olarak kabul değerlerdir. Yazın sıcaklıkların 20 °C’nin üstünde olması kışın ise 20 °C’nin altına kadar hatta daha da altına düşer.
Isı bir enerji çeşidi olması nedeniyle termodinamiğin yasası gereği yaşanan ısı değişkenleri söz konusudur. Isı genellikle yüksek sıcaklı ortamlardan düşük sıcaklı ortama geçmektedir.
Bu sebeple mevsim süreçlerine bağlı olarak yapılarda ısı kayıpları yaşanırken aynı zamanda ise istenmeyen ısı birikimleri olabilir. Bu durumda ısı yalıtımının yapılması önemli tasarruf seçeneklerinin arasına girmiştir. Ülkemizdeki coğrafi şartlara bağlı olarak dört mevsimin yaşanması yazın serinlemek için kullanılan ve kışın ısınmak için vazgeçilmesi mümkün olmayan ısı yalıtımı ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.
Oturalan veya kalınan yapı içinde ihtiyaç duyulan konforlu ortamın sağlanabilmesi için kış mevsiminde meydana gelen ısı kaybının tekrar bir ısıtma sistemi ile sağlanması yazın ise istenmeyen ısının düşürülmesi yani iç ortamdan atılması ihtiyaç duyulabilir.
Hayatımızın önemli bir enerji parçası olan doğalgaz günümüzde hızla tüketilmektedir. Enerji gereksiniminin sürekli artığı buna karşın doğalgaz kaynaklarının devamlı tüketilmesi fiyatları yükseltmiş bu durum ise tasarruf etme seçeneklerinin doğmasına neden olmuştur.
Yaşam alanları olan konutlarda, kazanılan veya kaybedilen enerji büyüklüğü, soğutma veya ısıtma amacıyla tüketilen enerji miktarını belirlendiğinden, yaşadığımız alanın hem ısı kaybını hem ısı kazanımı azaltmak gerekecektir. Bu durumda konut ısı yalıtımı yapılması, yalıtımlı yapıların ( cam ve doğramaların) kullanımı sayesinde olabilir.
Mevcut enerji ihtiyacımızın %70 dolayındaki miktarı ithal edildiğini düşürsek bunun % 30-40 civarındaki miktarı ise binalarda tüketildiği ortaya çıkmıştır. Tüketimi aza indirgemek için devlet politikası çerçevesinde gerçekleştirilen “Binalarda Enerji Tasarrufu Yönetmeliği” devreye girmiş yeni yapılan ve yapılacak olan binaların tamamında Enerji Kimlik Belgesi getirilmiştir.
Binaların bazı ısı kayıplarının değerleri şu şekildedir. Binalarda ısı kayıplarının %25’i çatılar da, %20’si pencere ve kapılarda, %50’si dış duvarlarda, %10’u zemin kat ve temel duvarlarında gerçekleşmektedir.
Isı yalıtımı yapılan bir binanın sağladığı enerji tasarrufu % 50 civarında iken hem elektrik hem de doğalgazdan önemli derecede tasarruf sağlar. Yüksek doğalgaz faturalarını düşürmenin bir diğer yöntemi ise yapılacak ısı yalıtımıdır. Isı yalıtımının önemli avantajları aşığıda sıralanmıştır.
Isı yalıtımının avantajları nelerdir?
- Isı yalıtımı evin kışın sıcak yazın ise soğuk kalmasını sağlayarak ısı kaybını minimuma indirir.
- Evin içindeki odalarda ve diğer bölümlerinde ise dengeli ısı sıcaklıkları oluşturur. Bu durumda evin daha konforlu olmasını sağlar.
- Isı giderlerinin azalmasına ekonomik anlamda tasarruf yapılmasına yardımcı olur.
- Yapılan enerji tasarruf sayesinde dışardan alınan doğalgazın miktarından azalma olur ve dışa karşı bağımlılığı azaltır.
- Yapılacak iyi bir yalıtımla binalardan mantar ve küf oluşumunun önüne geçilmiş olur.
- Dış mekanda yapılacak ısı yalıtımı ile iç mekanda herhangi bir alan kaybı yaşanmaz.
- Binaların dışında yaşanacak kar dolu yağmur gibi etkilerden binayı korur.
- Binaların beton yapılarının içinde bulunan demirlerin paslanmasının önüne geçerek, binaları yaşanabilecek doğal bir afet olan depreme karşı korur.
- Yakıt tüketimini düşürerek, küresel ve çevre kirliliğinin önüne geçmiş olurken pozitif anlamda katkıda bulur.
Son olarak petek temizliği ustaları tarafından en az iki yılda bir petek temizliği yapılmalıdır. Peteklerin kirli olduklarının anlamanın en kolay yolu dokunulduğunda hissedilebilen ısının düşük olmasıyla anlaşılabilir. Hem üst kısmı hemde alt kısmı farklı ısıları iletmesi halinde bu durum doğu bir şekilde anlaşılmış olacaktır.
Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.
Sosyal Medya' da Paylaş
Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.
YORUMLAR
YORUM YAZ