Isı Pay Ölçer Nedir? Nasıl Çalışır?

Faydalı Bilgiler

4 yıl önce

Isı Pay Ölçer

Isı pay ölçer sistemi, günümüzde doğalgaz kullanımının yaygın olarak kullanılmasına istinaden merkezi ısınma sistemlerinin varlığı oldukça azdır.

Isıölçer, merkezi ısınma sistemi ile ısınan yerleşim yerlerinde bulunan binalarda her dairenin tüketmiş olduğu enerji miktarının tespit etmeye yarayan bir sistem olarak ifade edilir.

Her dairenin kullanmış olduğu enerji miktarını hesaplar. Radyatörlere takılan bu sistem sayesinde birim miktarda kullanılan enerji miktarı hesaplanarak faturalanmasını sağlamaktadır.

Isıölçer aletleri sadece merkezi ısı sistemi olan binalarda kullanılan bir cihazdır.

Pay Ölçer Sistemi Nasıl Çalışır?

Isı Pay Ölçer Nasıl Çalışır

Isı pay ölçer sistemleri kullanacak merkezi binaların dairelerinde her bir radyatör peteğine takılır. O an için kullanılan ısı miktarının değerini yani başka bir deyişle sıcaklığını ölçerek kullanılan toplam miktarı belirler.

Isı pay ölçer cihazı, merkezi sistemden radyatöre gelen sıcak suyun bilgilerini an itibariyle hesaplayarak kaydeder. Kaydedilen ısı payları, kış aylarında her ay, yazın ise hava durumu şartlarına bağlı olarak ölçüm için gelen görevliler tarafından bilgisayara kaydedilir.

Kaydedilen bu bilgiler kullanılan ısı miktarının fiyatlandırılmasını sağlamaktadır. Eski binaların tesisat yapıları çok karmaşık olduğundan dolayı bu sistemin her bir daire de ayrı ayrı kullanımı uygun olabilir.

Doğalgaz tüketiminin neredeyse %70’i evlerde kullanılmaktadır. İş yerlerinde ise bu oran oldukça düşüktür. Dolayısıyla bu sistemin evlerde kullanımı çok daha elverişlidir. 

Kullanımın bu denli artması nedeniyle konu hakkında bilinçli bir tüketici olmak önem kazanmıştır. Merkezi ısınma sistemlerine sahip olan binalar enerji tüketim miktarının eşit dağıtılmamasıyla beraber birtakım sorunlar meydana getirmiştir.

Bu duruma istinaden 2012 yılında pay ölçer zorunluluğu getirilmiştir. Merkezi sistem ısı pay ölçer, yaklaşık daire başına %30 dolayında tasarruf sağladığı ortaya çıkmıştır. 

Isı Pay Ölçer İçin Petek Temizliğinin Önemi

Petek Temizliği

Isı pay ölçer sisteminde de diğer ısınma sistemlerinde olduğu gibi petek temizliği son derece önemlidir. Çünkü petek temizliği yapılan merkezi ısınma sistemlerinde yani ısı pay ölçer petekleri de ısıyı daha etkin yansıtacaktır.

Oda sıcaklığının istenilen seviyede tutmaya faturalarda tasarruf yapmaya yardımcı olur. Kullanıcıların petek temizliği hususunda yeteri bilgiye sahip olmadıkları görülmektedir.

Diğer ısınma sistemlerinde olduğu gibi ısı pay ölçer sistemlerinde de şebeke suyu kullanılmaktadır. Zamanla taşınan ve döngüsü sağlanan suyun geçmiş olduğu borularda ve tesisat giderlerinde kireçlenmeler, radyatörlerin diplerinde kalıntılar ve kireç tabakaları oluşmaya başlar.

Filtre tıkanması ya da kombinizin sürekli arıza vermesi nedeniyle ısının tam alınabilmesi oldukça zor gözükmektedir. Bunun için yapılacak ilk iş ısı pay ölçer sisteminden anlayan uzman ekip eşliğinde radyatörlerde ve boru giderlerinin tamamında temizlik yapılmalıdır. 

İyi bir temizlik yapılan peteklerde kombi daha çok verimli çalışır. Ayrıca boru ve radyatördeki kireçler temizlendiği için petekler kolayca ısınmaya başlar ve oda sıcaklıkları istenilen seviyeye gelmiş olur.

Isının tam alınmasına istinaden ısı pay ölçer cihazı istenilen derecede tutulabilir. 

Ustalarımızla iletişime buradan geçebilirsiniz.

Isı pay ölçer cihazları, ısınma sistemi merkezi sistem olan binalarda peteklere diğer bir deyişle radyatörlere monte edilerek ısı tüketimi ölçümü yapılır. Bu durumdaki amaç her dairenin kendi tüketmiş olduğu yakıt değerinin tespiti için kullanılır ve bu doğrultuda ödeme yapılır.

Daire kullanıcıları boşa tüketimler olmaması için termostatik vanaların kullanımı ve bu vanalardaki ölçüleri düşürerek fazla tüketimin önüne geçebilirler. Isı pay ölçerler daire sakinlerini gereksiz kullandığı veya kullanmak istemediği ısının parasını ödemekten kurtarır.

Böylelikle daire sakinlerine yaklaşık yüzde 30 tasarruf sağlatmış olmakla birlikte aynı zamanda daire sakinlerinin adil kullanımına olanak sağlamış olur.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

  • Profil Resmi

    cancaan

    DAİRE vanasını kapattıktan sonra petekleri açtığımız zaman sıcaklık veriyorsa bunun sebebi ne acaba. Yoksa içerideki sıcak su olduğundan devir daim yapıp Bundan mı kaynaklanıyor. Bilgilendirirseniz sevinirim

    3 yıl önce

YORUM YAZ