İdeal Kalorifer Kazanı Hakkında İpuçları

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

Kalorifer Kazanı

İdeal bir kalorifer kazanı seçiminde her şeyden önce minimum enerji sarfiyatı ile maksimum verim yani ısı elde edilmesine dikkat edilmelidir.

İdeal kalorifer kazanlarında 90 woltluk bir enerji ile kalorifere kömür gönderimi yapılabilir. Kalorifer kazanları arasında bu durum çok az elektrikle maksimum fayda sağladığı görülür. 

Alınacak kaloriferin dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise; parça kömür, fındık veya ceviz kömürü yakabilme özelliğine sahip olmasıdır.

Özellikle ceviz kömürü yakarken bu kömür tipinin piyasada az bulunması ve kırmadan fazla ısıyı dışarıya çıkarma özelliği nedeniyle kalorifer kazanı tarafından doğrudan yakılması önemlidir.

İnverter teknolojili kazanlarda bu özelliği bulmak mümkündür. Oysa kırılan kömür, atık giderlerine düşerek gün sonu hatta ay sonunda bu kayıp göze pek fazla çarpmaz iken yıl sonunda ise tüketilen kömür bazında fazla görülecektir. 

Ayrıca kırmanın aşamalı olarak kömür helezonu yardımıyla içeriye gönderilen kömürler de ise zaman ve makine kullanımına bağlı olarak elektrik tüketimi meydana gelir. Bu da faturaların fazla gelmesine sebep olabilir. 

Öte yandan, kalorifer kazanlarında buğday helezonun olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü buğday helezonun da kırılma ve sıkışmaların olduğu, hatta motoru dahi yaktığı gelen tüketici şikayetleriyle ortaya çıkmıştır. 

Kaloriferi yakmak için dışardan odun çıra gibi ateşleyici malzeme kullanımı yerine kendi bünyesinde kömürü veya odunu yakabilecek otomatik ateşleme sisteminin olması önemli bir husustur.

Otomatik ateşleme sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığı ne kadar woltlu enerji tüketimi olduğu tüketicilerin cihazı aldıkları yere sormaları gerekir. 

Oda termostatı kaloriferde ya da kazanda bulunması gerekir. Oda sıcaklığına bağlı olarak kaloriferin çalışıp durmasına sağlar.

İyi bir oda sıcaklığı olabilmesi için kalorifer kazanının kontrollü çalışması sağlanmalıdır. Bunu da yapmanın bir diğer püf noktasının ise oda termostatının olmasıdır.

Kalorifer kazanında dikkat edilmesi gereken bir diğer özellik ise sıcak suyun istenildiği zaman elde edilmesidir. Bu özelliğin kalorifer kazanlarında bulunan bir özelliktir.

İmalat aşamasında olan bu özellik makinaya eklenir. Yani harici değildir. Depolama şeklinde su gönderimi yapmamakla beraber şokla yöntemiyle suyu ısıtmakta ve göndermektedir.

Bu bölümün yani su ısıtma haznesinin bakır malzemeden yapılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bakır malzemeden yapılan bu bölmenin çürümesi oldukça güçtür ve ısıyı çok iyi iletir.

Belirtilen özelliklerde kazan temini elde etmek isteyenler otomatik yüklemeli kalorifer kazanı ve manuel yüklemeli kalorifer kazanları için ayrıntıları KAMPA'da bulabilir. 

Kalorifer kazanlarında yapılacak periyodik bakım ve temizlikler hem verimi artırır hem de tasarruf imkanı yapmayı sağlar. Kazanların periyodik bakımları ve temizlikleri günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak yapılmalıdır. 

Kalorifer Kazanı Temizleme

Kalorifer Temizliği

A-Kalorifer kazanı günlük temizlik ve bakımı

  • Günlük olarak kazan dairesinin iç temizliği yapılırken yaşanabilecek havalandırma ve su sızıntı arızalarının onarımı yapılmalıdır. 

B-Kalorifer kazanı haftalık temizlik ve bakımı

  • Kalorifer kazanı, çamaşır suyu ve sabunlu su ile yıkarken, duman boruları sert temizlik fırçalarıyla temizlenmelidir. Buhar vana milleri yağlanmalı daha sonra özel gres kullanılarak yağlanması tamamlanmalıdır. Mazot benzin ve yanıcı olabilecek maddelerin kullanımından kaçınılmalıdır. Çukurlarda olabilecek tıkanmalarda hemen müdahale edilmelidir. 

C-Kalorifer kazanı aylık bakım işlemleri

  • Emniyet ventilini, su seviye ve azami su seviye kesme otomatiği minimum seviyeye düşürerek kontrol edilmelidir. Kazana ait bütün sistemler ( boruk bağlantıları, flanşlar,tutucular vb. ) oluşabilecek bir arızadan dolayı kontrol edilmelidir. Ön duman kapak sandıkları birkaç defa fırça ile temizlenmelidir. Miller yağla yağlanmalı ve kazan emniyet sübaplarının çalıştığından emin olunmalıdır.  

D-Kalorifer kazanı yıllık bakım işlemleri

  • Bacaları en az yılda bir kez temizlenmeli, kazan içi boşaltılarak temizlenmeli tazyikli su kullanılarak kirden arındırılmalıdır. Bütün yataklar temiz yağ ile yağlanmalıdır. En son kazan temiz su ile doldurulmalıdır.

Kazan temizliği ve bakımı için ustalarımızla iletişime geçiniz.

Kalorifer Kazan Çeşitleri 

Kalorifer Kazan Çeşitleri

Yapımında kullanılan malzemenin cinsine göre değişkenlik gösterir. İki türü vardır çelik kazanlar ve dökme dilimli kazanlar

Kullanılan yakıtın cinsine göre ise katı yakıtlı, sıvı ve gaz yakıtlı kazanlar bulunmaktadır. 

Yanma odasının basıncına göre ise karşı basınçsız ve basınçlı kazanlar vardır. 

Isıtıcı akışkan cinsine göre ise buharlı sıcak sulu ve kaynar sulu kazanlar bulunmaktadır. 

Kazanın yapısal tasarımı açısından bakıldığında ise su borulu, duman, alev, alev duman borulu kazanlar vardır. 

Kazanın biçimi açısından ise yarım tama silindirlik ve prizmatik paket kazanları bulunur.

Kalorifer Kazanı Fiyatları

Fiyatlar kazanın marka model ve kapasitesine göre değişkenlik göstermektedir. Fiyat aralığı 5000 türk lirasından başlayarak 25000 bin türk lirasına kadar değişmektedir. 

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ