En İyi Isıtma Sistemi Nedir?

Faydalı Bilgiler

5 yıl önce

“Evim İçin En İyi Isıtma Sistemi Nedir?” senin için yazdım.

En İyi Isıtma Sistemi

Mağaralarda yanan ateşlerden sonra uzun bir yol kat ettik, değil mi?

Günümüzde evinize sıcaklık ve konfor getirmenin bir kaç yolu vardır. Güneş ısıtmasından, ocaklardan, radyatörlerden , yerden ısıtma sistemlerinden, kazanlardan , açık ateşlerden ve diğer seçeneklerden oluşan pek çok ev tipi ısıtma sistemi mevcut.

Ama hangisi;

  • Daha az maliyetli?
  • Daha az yakıt tüketiyor?
  • Daha kolay kullanım sağlıyor?
  • Evime uyuyor?

Verimliliği nasıl artırabileceğinizi, faturaları nasıl azaltacağınızı ve evinizin ısınmasına farklı bir düşünce tarzı getirebileceğinizi kendinize soruyorsanız, bu makale  doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacaktır.

Kalorifer Nedir?

Kalorifer Nedir

Kalorifer, bir alanı ısıtmak için kullanılan, genellikle duvara monte edilen ısıtıcı cihazlardır. Bu cihazlar, merkezi ısıtma sistemine bağlanarak tüm oda ve binanın ısınmasını sağlayabilirler. 

Kaloriferler elektrik, doğal gaz,  akaryakıt veya odun peletleri gibi yakılabilir yakıtların suyu ısıtmasıyla çalıştırılır.

Her odada sıcaklık ve konfor sağlamanın yanı sıra banyo , mutfak ve yardımcı alanlarda kullanım için sıcak su temin etmenize yardımcı olur. Merkezi ısıtma sistemi konforunuz için olmazsa olmaz parçalardandır.

Isıtmanızı sağlayan sistemin, sıcak su getiren sistemle aynı olmayabilir, hatta aynı yerden gelmeyedebilir.

Merkezi ısıtma sistemleri için birkaç farklı varyasyon vardır.

Bu kurulumlardan birine sahip olabilirsiniz:

  • Kalorifer kazanı ile çalışan, sıcak suyunuzu da sağlayan radyatör ve yerden ısıtma sistemlerinden oluşan merkezi bir ısıtma sistemi (özellikle Karadeniz bölgesinde en yaygın kullanılan ısıtma yöntemidir).
  • Bireysel depolama ısıtıcıları  veya tek başına ısıtıcılar ve size sıcak su sağlayan bir kazan. (Sıcak su kaynaklarını ısıtma sistemlerinde kullananlar için. (Kaplıcaların yoğun olduğu, Kütahya gibi şehirlerde kullanılır)
  • Yada doğalgaz, yağ ve Lpg nin yakıt olarak kullanılan sistemlerden oluşan yerden ısıtma ya da radyatöre bağlı sistemler. (Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz gibi bölgelerde sık kullanılır.)

Merkezi Isıtma Nedir?

Isıtma Sistemi Nedir

Çoğu merkezi ısıtma sisteminde, suyu ısıtan tek bir kazan vardır. Bu ılık su daha sonra farklı sistemlerdeki radyatörlere ve havlu panlara bir tesisat sistemi aracılığıyla evinizde doğıtılır..

Radyatörleri besleyen aynı kazan, eğer varsa mutfak, banyo musluklarınızdan  sıcak suyu temin etmenizi sağlar.

Merkezi ısıtma kazanlarının büyük çoğunluğu şebekeye bağlı  gazla çalışır. Aslında doğalgaz diğer tüm yakıtlardan daha ucuzdur ve yakıldığında, ağaç kömür  gibi katı yakıtlardan en düşük karbondioksit emisyonuna sahiptir.

En İyi Isıtma Sistemi

Evinizi ısıtmaya nasıl devam edeceğiniz inanılmaz derecede önemlidir.

En iyi ısıtma sistemi kışın sizi sıcak ve rahat hissetmenizi değil, aynı zamanda daha enerji verimliği olan ve iyi seçilmiş bir kurulum, enerji faturalarınızı tüm yıl mümkün olduğunca düşük tutmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak bu günlerde, pek çok farklı ısıtma sistemi mevcut, hangisinin eviniz için en iyisi olduğunu sorguluyor olabilirsiniz.

LPG veya yağ merkezi ısıtma sistemine sahip bir mülke taşınıyor olabilirsiniz ya da sadece gaz faturalarınızı nasıl azaltabileceğinizi merak ediyorsunuzdur . Senin için ısıtma sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacağız. Ev için doğru seçilmiş ısıtma sistemi yaşam tarzınıza büyük bir fark yaratabilir.

Evimi Isıtmak İçin Hangi Yakıt Türlerini Kullanabilirim?

Kullanmanız için birkaç farklı yakıt türü ve bunları yakan çok çeşitli kazanlar vardır.

En yaygın olanların listesi:

  • Doğal Gaz – Kombi, radyatör yada yerden ısıtma sistemi ile Türkiye’de özellikle batı bölgelerde en yaygın kullanılan yakıt türüdür.
  • LPG – Sıvı Petrol Gazı, genellikle propan veya bütan olan kazan tarafından yakılır.
  • Yağ tipi C2 ve Yağ tipi D  Büyük mülklerde veya ticari tesislerde daha yaygın olarak kullanılan ‘gaz yağıdır.
  • Katı Mineral Yakıt – Bu kömürü yakan bir sistemdir.
  • Biyokütle – Organik yanabilir metaryallerin kullanıldığı sistemdir. Tahta kütükler, granüller veya talaşlar. Sobalar, güzü
  • Elektrikli – Bu tip kazan, sadece büyük çapta etkili bir kazandır (demlemek için kullandığınız gibi).
    Öyleyse mevcut olan ısıtma sistemlerine biraz daha ayrıntılı bakalım ve hangisinin cebinizde daha fazla para kazanmanıza yardımcı olacağını keşfedelim.

Doğalgaz Kalorifer

Doğalgaz Kalorifer SistemiDoğalgaz şebekesine bağlı bir evde yaşıyorsanız, gazla çalışan merkezi bir ısıtma sisteminin evinizi ısıtmak için en ucuz seçenek olacağını varsaymak mantıklıdır.

Mevcut ısıtma sistemini değiştirmek isterseniz yada daha güvenilir ve verimli bir tane kurmayı düşünürseniz uzun vadeli işletme maliyetlerinden tasarrufedersiniz.

Marmara, Ege, Akdeniz, ve İç Anadolu’da çoğu hane, doğalgaz erişime sahiptir.

Kombi, merkezi ısıtma sağlamak için suyu ısıtır tesisata bağlı olan radyatörler, musluklar ya da yerden ısıtma sistemine sirkülasyon pompası aracılığıyla dağıtılır.

Doğalgaz şebekesine bağlı olmayan bazı evler, elektrikli ısıtma, LPG (sıvı petrol gazı) veya diğer ısıtma yağı alternatiflerini kullanabilir.

 

Doğalgaz Kaloriferlerinin Olumlu ve Olumsuz Yanları Nelerdir?

Gaz, oldukça verimli bir yakıt kaynağı olduğu için, kullandığınız her enerji biriminden paranızın karşılığını iyi bir şekilde alırsınız ve  gaz doğrudan mülkünüze aktarıldığında depolama maliyetleri konusunda endişelenmenize gerek yoktur; LPG veya kalorifer kazanı yakıtı alternatiflerinden sıyrılan en önemli özellik budur.

Modern yoğuşmalı gaz kombileriı artık her zamankinden daha verimlidir.Yeni yoğuşmalı kazanlar % 90 oranında daha verimli çalışırlar.

Mülkünüzde herhangi bir gaz çalışması yapıldığında, gazla çalışan cihazınızda çalışmak için gerekli tüm nitelikleri taşıyan bir Gaz Güvenli Kayıtlı olup olmadığını kontrol edin.

Doğalgaz Türkiye’de bol miktarda bulunan bir kaynak değildir. Doğalgaz’ı ağırlıklı olarak Rusya ve Azerbaycan’dan temin etmekteyiz fakat son dönemdeki ekonomik çalkalanmalar, rekabet gibi faktörler sebebi ile her zamankinden daha pahalı kullanıyoruz. Fosil yakıtlar tükenmeye başladığı için kendi doğalgaz üretimimize ülke olarak başlamak zorundayız.

Elektrikli Isıtma Sistemi

Elektrikli Isıtma

Eviniz doğalgaz hattına  erişimi olmayan bir yerdeyse, onu ısıtmak için elektrik kullanabilirsiniz.

Ancak dikkatli olun, elektrik pahalı olabilir, bu nedenle elektrikli merkezi ısıtma yaptırmadan önceher şeyi kontrol etmeniz önemlidir.

Farklı seçeneklere ve bunların iyi ve kötü noktalarına bakalım, böylece elektrikli ev ısıtması sizin için uygun olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz.

Elektrikli ev ısıtma sistemi için, elektrikli radyatörler, ezikliktir şömineler, sobalar, klimalar kullanabilirsiniz. Fakat bunlar diğer merkezi sistemlerdeki gibi konuttun tamamını ısıtmaz. Çalıştırıldıkları bölgeyi ısıtırlar.

Diğer sistem türlerinden birine sahipseniz, ‘elektrikli’ ısıtmadan da yararlanabilirsiniz.  Merkezi ısıtma sisteminizden bağımsız olarak kendi istediğiniz zaman çalıştırıp kapatabilirsiniz.

Elektrikli Isıtma Sistemlerinin Olumlu ve Olumsuz Yanları Nelerdir?

Elektrikli ısıtıcılar, herhangi bir boru hattına ya da bacaya ihtiyaç duymazlar. Diğer ısıtma sistemlerine göre daha kolay kurulumu vardır.

Aynı zamanda daha ucuz kurulum maliyeti sunarlar. Elektrikli ısıtıcıdiğer ısıtıcılardan çok daha az bakım gerektirir.

Diğer önemli bir nokta, elektriğin Türkiye’de hemen hemen her yerde mevcuttur. Doğalgazın olmadığı alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Yakıt maliyeti olarak elektrik, diğer yakıtlardan 3 ve 4 kat daha pahalıdır.

Tüm Türkiye’de gece tarifesi 22.00’den sabah 06.00’ya kadar sürer. Bu süre zarfında elektrik birim fiyatı gündüze göre %62 daha ucuzdur. Gündüz çalıştırma maliyetleri tek oranlı elektrik tarifelerinden oldukça yüksektir Gündüz kullanımında elektrikli ısıtıcı oldukça pahalı olabilir.

LPG (Sıvı Petrol) Isıtma Sistemi

Gazlı Isıtma Sistemi

Eğer sıvı petrol gazı (LPG) ile aşina değilseniz ve gaz şebekesinde olmayan evlerden birinde yaşıyorsanız, bu konuyu gerçekten dikkate almanız gerekir…

Doğalgaz ve LPG merkezi ısıtma sistemi arasındaki fark, LPG’nin doğrudan kapınıza getirilmesi ve bir tankta depolanması.

Öyleyse, LPG’yi çalıştırmanın maliyeti nedir ve bunu kendiniz kullanmanın iyi ve yanları nelerdir?

Bu konuda uzman değilim ama biraz daha ayrıntılı olarak açıklamaya devam edeceğim.

Lpg Merkezi Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

LPG, gazlı bir merkezi ısıtma sisteminin çalışması ile aynı şekilde çalışır. LPG’ye uygun bir kazan, suyunuzu ısıtır ve radyatörler veya yerden ısıtma yoluyla evinizi ısıtır, musluklarınızdan sıcak su akmasını sağlar.

LPG kullanmaya dönüştürülebilen bazı standart şebeke gaz kazanları vardır. Bu, bir LPG Dönüşüm Kiti kullanarak ve sizin için işi yapacak sertifikalı bir mühendislik firmasından temin edebilirsiniz.

Ancak, pahalı olabilir.

YAptığım araştırmaya baktığımızda, LPG kullanmanın maliyeti (standart şebeke gaz kazanı sistemlerine göre ölçüldüğünde) şebeke gazının neredeyse iki katı; bu yüzden kendinize sormanız gerekiyor, “ neden doğalfazdan LPG’ye geçmek isteyeyim? ”.

LPG Isıtma Sisteminin Olumlu Olumsuz Yanları Nelerdir?

LPG ısıtma sistemi‘nde kullanılan yakıt, en verimli yakıtlardan biridir.

Standart bir LPG kazanını modern bir yoğuşmalı kazan ile değiştirmek de oldukça basit bir işlemdir, güvenilir bir seçenek seçtiğinizden emin olmanız gerekir.

LPG’nin fiyatını doğalgaz ve yağ yakıtı ile karşılaştırdığınızda, fiyat oldukça pahalı olabilir.

Bununla birlikte, son zamanlarda artış gösterse de , LPG’nin maliyeti son 18 ayda oldukça dalgalanmıştır . Herhangi bir karar vermeden önce, maliyetteki bu oynaklık dikkate alınmalıdır.

Ve bir fosil yakıt olarak, LPG yandığında karbondioksit üretir, bu nedenle temiz bir enerji kaynağı olarak kabul edilmez. Yani çevre dostu değildir.

Yağ Yakıtlı Isıtma Sistemi

Yağ Kazanı

Yağla çalışan modern kazan sistemleri oldukça verimli olabilir.  Bazı üreticilerin cihazlarının % 97’ye varan verimlilik sağladığını iddia ediyor .

Tıpkı kombiler gibi, derecelendirme ne kadar yüksekse, performansları o kadar iyi olur.

LPG kazan sistemlerinde olduğu gibi, yağ yakıtlıçalışan kazanlar da, doğalgaz şebekesine bağlı olmayan ama çalışan ısıtma sistemleri ile aynı özelliklere sahip tesisatınız varsaevinizi ısıtmak için harika bir yoldur.

Yağ yakıtı bir depoda depolanır.

Gereksinimlerinize en uygun ısıtıcı yağı seçmek söz konusu olduğunda, akılda tutulması gereken birkaç şey vardır.

Tabii ki, fiyat ciddi bir konudur ve en iyi fırsatlarlarla satın almak önemlidir, ancak daha ucuz bir anlaşma yapabildiğiniz için performans ve verimlilik göz ardı edilmemelidir.

En yaygın ısıtma yağı şekli, gaz yağıdır, iç mekan yakıtlı bir kazan ve yoğuşmalı kazan ile kullanım için uygun olan tek yakıttır.

Yağ Yakıtlı Isıtma Sisteminin Olumlu Olumsuz Yanları Nelerdir?

Yağ, son derece verimli bir yakıttır, bu nedenle paranızın karşılığını alırsınız, diğer yakıtlara kıyasla daha fazla kazanırsınız ve doğal gaz ve elektriğe erişiminiz yoksa, evinizi ısıtmak için mükemmel bir alternatiftir.

Yağ yakıtı, doğal gazdan daha çok yanar ve bu nedenle diğer kaynaklardan daha fazla ısı sağlayacaktır.

Yanıcı bir sıvı olmasına rağmen, diğer fosil yakıtların aksine, ısıtma yağı patlamaz ve karbon monoksit üretmez.

Yağla çalışan kazanlar için bir başka büyük artı, yoğuşma versiyonlarının atık baca gazlarını geri dönüştürerek daha fazla verimlilik sağlamasıdır.

Yağ kazanları normal olarak akış hızını da düzenler, bu da sıcak su temin etmek için gazla çalışan bir kazandan daha yavaş olabileceği anlamına gelir.

Sistemin bakımı düzenli olarak gereklidir, ancak kullandığınız yakıt türü ne olursa olsun, çoğu sistem için bu normaldir.

Doğal Yakıtlı Isıtma Sistemi

Sobalı Isıtma

Basitçe söylemek gerekirse, doğal yakıttemelde, bitki olarak büyüyen bir şeydir.

Bu, odun paletleri (insan yapımı, ancak doğal malzemelerden yapılmış), odun yongaları ve kütükleri içerir ve hatta kozalak, saman  gibi şeyleri de içerir – bu çimenli odunsu şeylerdir . Genellikle insanlar doğal yakıtlar hakkında konuşurken normalde odun üzerine konuşurlar.

Doğal yakıtlı ısıtma sistemi, soba, kuzine, şömine gibi cihazlarla kullanılır. Hatta yurt dışında bu sobalar oldukça popüler. Sobalar tıpkı dekoratif radyatörler gibi özel tasarım olarak üretiliyor.

Evin dekoru ile bütünleşip modern bir görüntü ortaya çıkartıyor. Ama radyatör peteklerinden daha fazla yer kaplıyor.

Evinizi ısıtmak için şu anda yağ veya elektrik kullanıyorsanız,sobalı bir ısıtma sistemine geçmek, daha fazla tasarruf etmenize yardımcı olur. Evinizin uygun şekilde yalıtıldığından emin olursanız, etkili bir verim alırsınız.

Doğal Yakıtlı Isıtma Sisteminin Olumlu Olumsuz Yanları Nelerdir?

Doğal yakıtın maliyeti oldukça statiktir. Odun paletleri artık odun malzemelerinden oluşur ve fiyatlar elektrik, gaz gibi fosil yakıtların maliyetine göre çok daha düşüktür.

Aynı zamanda çevre dostu ve verimlidir  .

Kendi kendini temizleyen bir sisteme sahiptir.

Odun yakıldığında kül oluşturacaktır, yani kül kutusunun da düzenli olarak boşaltılması gerekir.

Yakıt için depolama alanına ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak her ısıtma sisteminin kendine has iyi ve kötü yanları vardır. Ve her ihtiyacın çözümü birbirinden farklıdır.

Kurulum maliyetleri, yakıt maliyetleri, depolama alanları ve ulaşılabilir olması gibi sebepler göz önüne alınarak en iyi ısıtma sistemi hakkında en doğru kararı verebilirsiniz.

En iyi ısıtma sistemi nedir anlatmaya çalıştım.

Umarım bu blogum faydalı olmuştur. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak diğer arkadaşlarımızında yararlanmasını sağlayabilirsiniz.

Deneyim ve önerilerinizi yorum yaparak iletmenizi rica ederim.

Kampa Blog Sayfası ziyaret için tıklayınız.

 

Sosyal Medya' da Paylaş

Arkadaşlarınızla paylaşarak bize destek olabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bu yazı için henüz hiç yorum girilmemiş, ilk yorum giren sen ol!
    YORUM YAZ

YORUM YAZ